Nyheter

Bildspel: En strålande landsbygdsdag

Nyheter Vädret visade sig från sin bästa sida när Centerpartiet i Värnamo arrangerar en landsbygdsdag.

Centerpartiet Värnamos kretsdag inleddes på bröderna Petterssons gård i Drömminge.  [1/6]

På gården finns 400 kor och ungefär 20 kalvar tillkommer varje månad.  [2/6]

På gården finns 400 kor och ungefär 20 kalvar tillkommer varje månad.  [3/6]

Centerpartiet Värnamos kretsdag inleddes på bröderna Petterssons gård i Drömminge.  [4/6]

Göran Pettersson önskar att fler satsar på att bli lantbrukare för en förbättrad ansvarsfördelning.  [5/6]

Daniel Bäckström, Centerpartiets landbygds- och försvarspolitiske talesperson betonar betydelsen av gårdsbesök.  [6/6]

Första anhalten för dagen var ett besök på bröderna Petterssons gård i Drömminge.

– Vi har 400 kor och får ungefär 20 kalvar i månaden. Vi försörjer årligen 5 000 till 6 000 personer om dagen och levererar ungefär 2 000 ton mjölk och 250 000 hamburgare årligen, säger Göran Pettersson.

Företaget har investerat i solcellspaneler och har planer på att skapa en egen biogasanläggning. Trots satsningarna på gården skapar de senaste månadens prisökningar problem.

– Som ett exempel har priset på konstgödsel fördubblats de sista månaderna, vilket leder till ökade kostnader på mellan 250 000 och 300 000 kronor. Lägg därtill de ökade dieselpriserna, så pratar vi en liknande kostnadsökning som med konstgödsel. Det jag helst av allt önskar är att vi blir fler lantbrukare. Vi behöver vara fler som tar ansvar, säger Göran Pettersson.

På plats under landsbygdsdagen är Daniel Bäckström, Centerpartiets landsbygds- och försvarspolitiske talesperson.

– Att Sverige har ett fungerande jordbruk är otroligt viktigt. Vi måste uppdatera livsmedelsstrategin, vilket riksdagen har fattat beslut om nu, och vi måste se realismen i att många jordbruksföretag kämpar för sin överlevnad. Jag upplever att den bilden inte riktigt syns i den centrala politiken. Därför är det viktigt att vi förmedlar den och därför är det här gårdsbesöket viktigt, säger han.

På schemat för resten av dagen står ett besök hos Niklas Jalonen fastigheter i Lerdala, ett besök på den dagliga verksamheten på Annebergs gård och en föreläsning om landsbygden och valet, signerad Daniel Bäckström. I år fyller Hångers centerkrets 100 år och kvällen avslutas med en middag för att uppmärksamma jubileet.

Taggar

Dela