Nyheter

Biblioteksservicen på landsbygden utvecklas – satsar på bybibblor

Nyheter Meröppna filialer, bybibblor och hemleverans av böcker. Så ska biblioteksservicen utanför Värnamo centralort utvecklas. Förslaget som behandlas av kulturnämnden på onsdag innebär samtidigt att biblioteksbussen avvecklas på sikt.

Kommunen satsar på att utveckla biblioteksverksamheten på landsbygden. Arkivfoto

Efter att centralorten fått ett nytt stadsbibliotek i Gummifabriken, är det dags att göra en satsning på biblioteksverksamheten i övriga kommunen. I förslaget till ny verksamhetsplan för kulturnämnden dras riktlinjerna upp för hur det ska gå till.

Meröppna filialer

Första steget är att göra de fyra biblioteksfilialerna i Bredaryd, Forsheda, Bor och Rydaholm till meröppna bibliotek. Det innebär att du med passerkort kan besöka biblioteket även på tider när det inte är bemannat.

–Många har efterfrågat ökade öppettider på filialerna. Genom att komplettera de bemannade öppettiderna med meröppet med självservice, blir biblioteken mer tillgängliga även för alla som bor utanför tätorterna. Du kan till exempel passa på att besöka biblioteket när du ändå ska handla, säger bibliotekschef Ann-Christin Ekelund.

Bybibblor och hemleverans

Därutöver planeras något som har arbetsnamnet ”bybibblor” på utvalda platser. Det kan vara ett obemannat hämtställe för böcker eller samarbeten med olika aktörer som sköter utlämning av beställda böcker och även har ett mindre sortiment för spontanlån. Tanken är att personal med olika specialistkompetenser med viss regelbundenhet ska bemanna bybibblorna.

– Vi vill ha en medborgardialog i de byar som är aktuella så att vi successivt kan bygga ut konceptet och pröva oss fram till vilka lösningar som passar på respektive plats, säger Ann-Christin Ekelund och fortsätter:

– Under pandemin har hemleverans av böcker blivit en väldigt populär tjänst. Den kommer att leva kvar för dem som av olika skäl har svårt att besöka ett bibliotek eller en bybibbla. Till det ska vi lägga bibliotekets digitala tjänster, där efterfrågan har ökat markant under pandemin. Så sammantaget skapar vi en heltäckande biblioteksservice med förutsättningar att nå alla.

Bussen avvecklas
Förslaget innebär att behovet av en ny biblioteksbuss inte kvarstår, utan den befintliga bussen från 2006 avvecklas successivt.

– Bussen har varit oerhört viktig för att kunna erbjuda en bra biblioteksservice även på landsbygden. Men var sak har sin tid och behoven förändras. Idag skulle vi knappast komma på idén att börja köra ut böcker till boende på landsbygden med en tung dieselbuss för fem miljoner kronor som det dessutom krävs lastbilskort för att få köra. De nya förslagen innebär en mer ekonomisk, miljövänlig och flexibel lösning, där låntagarna inte bara hänvisas till en timme varannan vecka när bussen kommer, säger kulturnämndens ordförande Eva Törn (M).

Hon får medhåll av kulturnämndens 2:e vice ordförande Senada Besic (S):

– Det här känns som en bra helhetslösning för att kunna erbjuda en likvärdig biblioteksservice till alla i hela kommunen, oavsett var du bor.

Omfattande genomlysning

Till grund för förslaget ligger en omfattande genomlysning av hela biblioteksverksamheten med särskilt fokus på biblioteksbussen. Utredningsarbetet har gjorts av förvaltningens egen personal i samarbete med en extern bibliotekskonsult och kommunens landsbygdsutvecklare. Genomlysningen har föregåtts av två utredningar gällande ny biblioteksbuss.

Förslaget innebär även att de fem miljoner kronor som varit avsatta i investeringsbudgeten för en ny buss, i stället ska användas till satsningen på filialer och bybibblor samt fördelas över flera år.

Kulturnämnden fattar beslut om förslaget till verksamhetsplan onsdag 24 mars. Sedan behandlas både verksamhetsplan och investeringsbudget av kommunfullmäktige i juni.

Källa: Pressmeddelande från Värnamo kommun

Taggar

Dela


1 reaktion på Biblioteksservicen på landsbygden utvecklas – satsar på bybibblor

Kommentarsfunktionen är stängd