Nyheter

Biblioteket på Vråen försvinner

Nyheter Biblioteket på Vråen kommer att läggas ner. Det avslöjar kulturchefen Lars Alkner i ett pressmeddelanden i dag.

Kulturchefen Lars Alkner och bibliotekschef Ann-Christin Ekelund.

Anledningen till att det nu föreslås en nedläggning av biblioteket på Vråen är att det lånas ut allt färre böcker där.
– Vråens bibliotek ligger bara drygt två kilometer från Stadsbiblioteket och har allt färre besökare och utlån. . Genom att koncentrera resurserna till Stadsbiblioteket och filialerna i kransorterna, kan vi ge Värnamoborna den bästa möjliga biblioteksservicen, säger kulturchef Lars Alkner.

Kulturnämnden har precis som övriga nämnder ett effektiviseringsuppdrag på sammanlagt två procent åren 2020-2022, vilket motsvarar 600 000 kronor.
För att klara uppdraget föreslår kulturförvaltningen att Vråens bibliotek avvecklas och att besökarna istället hänvisas till Stadsbiblioteket i Gummifabriken.

Till skillnad från filialerna i Bor, Bredaryd, Forsheda och Rydaholm, fungerar Vråen inte som skolbibliotek. I huvudsak är det förskolegrupper och pigga pensionärer som besöker Vråens bibliotek, men både besöksantalet och utlåningen har minskat.

– Många som tidigare besökte Vråen, väljer i dag att besöka det nya Stadsbiblioteket med sitt större utbud och utökade öppettider, säger bibliotekschef Ann-Christin Ekelund. De som bor i Värnamo tätort kommer att ha fortsatt god tillgång till biblioteksservice. Det är inte mer än drygt två kilometer från Vråen till Gummifabriken och nu går det dessutom stadsbussar på den sträckan. Därutöver avser vi att inrätta ett stopp för biblioteksbussen på Vråen om filialen läggs ned, säger Ann-Christin Ekelund. Kulturnämnden fattar beslut i ärendet vid sitt sammanträde 29 maj.

Taggar

Dela