Nyheter

Beslutet: Får elda under begränsade tider

Nyheter Samhällsbyggnadsnämnden förelägger en fastighetsägare att endast elda vintertid.

Samhällsbyggnadsnämnden förelägger en fastighetsägare att endast elda vintertid. Arkivbild: Pixabay

Den 14 december 2021 fick samhällsbyggnadsförvaltningen in ett klagomål på störande rök från vedelning på en fastighet i Värnamo kommun. Den klagande har problem med röken som uppstår när fastighetsägaren eldar. I klagomålet påpekas att skorstenen sitter nära friskluftsventilerna till den klagandes bostad, men att röken kommer in i huset även när alla ventiler är stängda. 

Fastighetsägaren fick möjlighet att yttra sig över klagomålet och den 30 januari 2022 inkom fastighetsägaren med ett yttrande. Målsägande skriver att eldning ej förekommer i den utsträckning som den klagande hävdar och att personen inte alls eldar på det sätt som påstås i klagomålet. Fastighetsägaren har en traditionellt murad öppen spis som ägaren menar används för trivseleldning under begränsad tid, inte som en värmekälla. I sitt yttrande har fastighetsägaren åtagit att eldningen ska begränsas. Den klagande fick ta del av fastighetsägarens yttrande och lämnade en kommentar om att eldning ej får ske när vinden på ligger mot klagandens bostad. Samhällsbyggnadsförvaltningen har under hösten och vintern vid flera tillfällen passerat området för att kontrollera om någon rök kunnat upptäckas utan resultat. 

Med hänsyn till de hälsorisker som upprepande vedeldning kan leda till samt det korta avståndet mellan fastighetsägarens skorsten och den klagandes friskluftsventiler, ser förvaltningen att det finns skäl att att anta att det vid ogynnsamma förhållanden kan uppstå olägenheter om en mer omfattande och olämplig vedeldning sker. 

Mot den bakgrunden beslutade samhällsbyggnadsnämnden på sitt senaste sammanträde att fastighetsägaren endast får elda mellan den 1 oktober till den 30 april, då högst två gånger per vecka och som längst fyra timmar varje gång, och att endast torr ved får användas vid eldandet.  

Taggar

Dela


2 reaktioner på Beslutet: Får elda under begränsade tider

Problemet med ett sådant resonemang är att vi inte bodde i radhus på stenåldern med gemensamt tak där mycket av ventilationssystemet ligger förlagt, som i det nu aktuella ärendet där även fastigheterna är planlagda för endast eluppvärmning. Kraven har ökat på vad som anses som godtaglig ventilerad inomhusmiljö, många fastigheter med självdrag uppdateras till mekanisk vilket påverkar mängden rök som ventileras in. Vill man elda fritt utan begränsande regelverk eller behöva ta hänsyn bör man bosätta sig utanför tättbebyggt område. Ett antal avgöranden finns i MÖD, Mark- och miljööverdomstolen. Värnamo skulle vinna mycket på att planlägga helt rökfria områden. Vi har varit på flera husvisningar som helt gått bort när man sett närmsta grannes vedtravar.

Det finns svensk lagstiftning som skriver hur man får elda, jag tror inte att kommunen kan bestämma det, dessutom så är det en klagande,
I dessa dyra energitider så är det väl naturligt att elda, det har vi gjort sedan stenåldern. Eldstaden är väl godkänd av kommunen en gång i tiden så några klagomål borde inte ens finnas.

Kommentarsfunktionen är stängd