Nyheter

Beslutar om tomtpriser 

Nyheter På kommunfullmäktige diskuteras prisförslag på tomter på olika områden i kommunen. 

Kommunfullmäktige diskuterar förslag till tomtpriser på bland annat Häggegårdsområdet i Bredaryd. Foto: Pressbild

Tomtpristaxorna hanterar tre områden i Värnamo: det nya området på Mossleplatån (del av Mossle 16:20), Skogsfållen (del av Rörstorp 6:3) samt etapp 1 inom södra delen av Helmershus (del av Helmershus 5:89). Vidare hanterar beslutet även taxa för nya tomter inom Häggegårdsområdet i Bredaryd och nya tomter i den södra delen av Åminne. 

Vid fastställande av tomtpriser för 2014 togs beslut om en ändring av hur kommunens tomtpriser ska hanteras. Det förslag som antogs baseras i större utsträckning på ett marknadsperspektiv, det vill säga var i kommunen byggrätterna ligger. Kommunledningsförvaltningen anser att marknadsvärdet bör återspegla sig i kommunens tomtpriser, med beaktande av bearbetningskostnaderna för framtagande av nya exploateringsområden. 

I takt med att nya exploateringsområden tas i anspråk görs en bedömning utifrån en exploateringskalkyl samt en analys av marknadsvärdet beroende av läget. I kommunens prissättning beaktas också byggrätten som i sig kan ha relevans i tomtens storlek och placering i området. I föreslagna prissättning har kommunen beaktat ovan beskrivna aspekter samt var inom områdena som tomterna ligger. 

Kommunledningsförvaltninge ser att det som är uppenbart och som hanteras i kommunens investeringsbudget och dess projektblad är att anläggningsområden utanför Värnamo tätort inte inbringar inkomster i takt med kostnaderna för exploateringen av dessa områden. Kommunledningsförvaltningen anser att de orterna måste ges förutsättningar att växa och på sikt få en marknad och därmed ett marknadsvärde som motsvarar anläggningskostnaderna. 

Kommunstyrelsen ställdes sig bakom kommunledningsförvaltningens skrivelse och har föreslagit kommunfullmäktige besluta att följande tomtpriser ska gälla från och med den 1 juli 2021:

Mossleplatån

Kvarteret Rotborsten: 675 000 kronor per tomt 

Kvarteret Segerhuvan och Handen: 650 000 kronor per tomt

Kvarteret Tvålen och Jordegumman: 625 000 kronor per tomt

Rörstorp 6:3

Sex tomter på Rönnbärsvägen: 600 000 kronor per tomt 

Två tomter utmed Hjortronvägen: 525 000 kronor per tomt

 

Del av Helmershus 5:89

Normaltomt i området: 500 000 kronor per tomt

Åtta tomter i östra delen av området och mot sjön: 575 000 kronor per tomt

Tre tomter i söder: 475 000 kronor per tomt

 

Etapp 1 på Häggegårdsområdet i Bredaryd

13 tomter inom området: 225 000 kronor per tomt 

 

Inom södra delen av Åminne

11 normaltomter: 350 000 kronor per tomt.

5 tomter i östra delen av området: 300 000 kronor per tomt

 

På torsdagens kommunfullmäktige diskuterades frågan.

Taggar

Dela


1 reaktion på Beslutar om tomtpriser 

Bara att konstatera. Priserna har gått upp!
När vi byggde i Bredaryd, för nästan exakt 50 år sedan, blev slutsumman, för kåken inklusive tomt totalt 200 000 kronor. I dag kostar tomten en bit mer.

Kommentarsfunktionen är stängd