Nyheter

Beslut om licensjakt på lodjur

Nyheter Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt efter lodjur i Jönköpings län. Totalt får 17 lodjur fällas under 2023 års licensjakt som äger rum i mars månad.

Arkivbild Petra de Jong

Beslutet om att tillåta licensjakt på 17 lodjur under 2023 har fattats för att reglera stammen då den är större än förvaltningsmålet som är fem familjegrupper (honor med unge/ungar). Målet är beslutat av Jönköpings läns viltförvaltningsdelegation. Enligt det senaste inventeringsresultatet finns elva familjegrupper i Jönköpings län, vilket motsvarar cirka 60 lodjur. Baserat på antalet familjegrupper finns det cirka 1 441 djur i Sverige och populationen är därmed fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus.

Licensjakten begränsas till maximalt 17 lodjur fördelade över två jaktområden inom hela länet. Högst sex reproduktiva honor får fällas. Fyra honor får fällas i jaktområde 1 och två honor får fällas i jaktområde 2. Lodjursjakten startar den 1 mars 2023 och varar som längst till och med den 31 mars. Licensjakten avlyses inom ett jaktområde då antalet tilldelade djur fällts eller om maximala antalet reproduktiva honor fällts.

–Licensjakten är en del av rovdjursförvaltningen, och genomförs i begränsad omfattning och under strängt kontrollerade former. Jakten tillåter lodjursstammen i södra rovdjursförvaltningsområdet såväl som i Jönköpings län att med fortsatt god marginal förbli en livskraftig population med gynnsam bevarandestatus i artens naturliga utbredningsområde, säger enhetschef Henrick Blank.

Inom det södra rovdjursförvaltningsområdet sker licensjakt även i Kalmar, Östergötlands och Kronobergs län.

Taggar

Dela