Nyheter

Bedragare mot pensionärer greps av polis

Nyheter En liga som specialiserat sig på åldringsbrott har sprängts av polisen.

En liga som specialiserat sig på bedrägeri mot äldre har gripist av polisen. Arkivfoto

00-tals äldre har drabbats av ligans framfart. Däribland flera äldre från Jönköpings län.
Händelsen som ledde till polisens lyckade insats inträffade i Sala tidigare i veckan. Ett par  i 90-årsåldern utsattes för ett bedrägeriförsök.

Polisen kom gärningspersonerna på spåret sedan ett par i 90-årsåldern i Sala utsatts för ett bedrägeriförsök. Polisen lyckades gripa fem personer. Tre av männen som greps häktades senare av polisen. Fyra av de fem misstänkta är hemmahörande i  Jönköpings län.
Polisen misstänker att de fem utsatt åldringar i Stockholm, Västmanland och i Småland.

– I nuläget har vi ett mycket stort antal brott under hela 2019 som troligtvis kan knytas till de här personerna. Tillvägagångssättet har i de allra flesta fallen varit att åldringar blir uppringda av en person som påstår sig ringa från en bank. I nästa steg förklarar personen att banken har skickat ut en tjänsteman för att byta ut kortet, sedan plingar det på dörren hos den drabbade som luras att lämna ifrån sig bankkort och kod, säger polisinspektör Björn Sidenhjärta.

– Tyvärr har också många av åldringarna lurats att lämna ifrån sig kontanter och smycken. Gärningspersonerna har inriktat sig mot en utsatt grupp i samhället och brotten slår hårt mot de drabbade, avslutar Björn Sidenhjärta.

Bedrägerierna har gått till så att ligan ring upp äldre och uppgivit att de ringer från en bank. De har uppgett för de äldre att det ska komma en tjänsteman och byta ut deras bankkort. När besöket sedan kommit har de äldre lurats på både kort och kod.

Ligan har även kommit över kontanter och smycken.
Chefsåklagaren Stephen Uttersköld beslutade under torsdagen att släppa en av de misstänkta och ytterligare en släpptes under fredagseftermiddagen
Motiveringen var att de misstänkta inte kan försvåra utredningen genom att exempelvis undanröja bevis.

Taggar

Dela