Nyheter

Bäst i länet på att hantera överbeläggningar 

Nyheter Antalet överbeläggningar på regionens sjukhus ligger på den högsta nivån på över sju år i Region Jönköpings län, men Värnamo sjukhus är bäst i länet på att hantera situationen, visar statistik från SKR som Vårdförbundet sammanställt.

Antalet överbeläggningar på regionens sjukhus ligger på den högsta nivån på över sju år i Region Jönköpings län, men Värnamo sjukhus är bäst i länet på att hantera situationen, visar statistik från SKR som Vårdförbundet sammanställt. Arkivbild: David Alin

Under pandemin minskade antalet överbeläggningar, men under de senaste tolv månaderna har de ökat kraftigt runtom i landet och är nu uppe på rekordnivåer. I Region Jönköpings län handlar det om en uppgång på 63 procent på ett år. Överbeläggningarna ligger på den högsta nivån sedan åtminstone 2015.

– Överbeläggningar innebär att patienter tvingas vänta orimligt länge på att få vård, utlokaliseras till andra avdelningar och verksamhetsområden till exempel en kirurgpatient placeras på en medicin- eller psykiatriavdelning där de inte får hjälp av rätt kompetens i tid. Risken för vårdskador och till och med dödsfall ökar, säger Irene Sjövall Sanned, ordförande för Vårdförbundet i Jönköping, i ett pressmeddelande.

– Vårdpersonalen har jobbat hårt sedan pandemin och behöver få vila och återhämtning precis som andra i samhället. Alla vet att laboratorieprover behöver analyseras, röntgenundersökningar utföras, barnen måste födas och att det kommer att behövas akutvård även på sommaren och regionen bör planera sin bemanning utifrån det, säger hon.

I Region Jönköpings län beror överbeläggningarna bland annat på att regionen inte lyckas rekrytera och behålla tillräckligt många sjuksköterskor och barnmorskor inför sommaren. Men det beror också på att primärvården, alltså den hälso- och sjukvård som ges på äldreboenden, vårdcentraler och i hemmet, inte har getts rätt förutsättningar. Kartläggningen visar att Värnamo sjukhus är främst i länet på att hantera överbeläggningar. Under de senaste tolv månaderna, fram till maj 2022, noterar Värnamo sjukhus en överbeläggning på 1,3 per 100 vårdplatser. Under samma period noterar länssjukhuset Ryhov och Höglandssjukhuset överbeläggningar på 2,5 respektive 2,9 per 100 vårdplatser. 

– Att överbeläggningarna är förhållandevis låga här i Jönköping är en sanning med modifikation. När det saknas vårdplatser ligger patienterna kvar längre på akuten, upp mot 1–1,5 dygn. Patienterna skrivs hem mycket fortare nu och är ofta ej färdigbehandlade när de skrivs ut vilket kräver stora vårdinsatser i hemmet. Dessa vårdinsatser hamnar hos sjuksköterskorna i kommunernas hemsjukvård eller hos primärvården som får dra ett betydligt större lass, detta kan likställas med en dold överbeläggning. De stora regionala skillnaderna visar ju att vården är allt annat än jämlik. Förutsättningarna i regionerna är olika, men det de har gemensamt är att det råder brist på Vårdförbundets yrkesgrupper, säger Irene Sjövall Sanned.

Taggar

Dela