Nyheter

Nämnd utreder förslag om surfplattor till elever

Nyheter Medborgarinitiativet om individuella surfplattor till skolelever blir ett ärende för barn- och utbildningsnämnden.

Medborgarinitiativet om individuella surfplattor till skolelever blir ett ärende för barn- och utbildningsnämnden. Bild: Pressbild

En kommuninvånare har skickat in ett medborgarinitiativ där personen föreslår att alla skolelever från årskurs 4 och uppåt får varsin egen surfplatta. Personen ser det som en förutsättning för att kunna nå kommunens mål i att utveckla elevers digitala kompetens. 

”Den uppsättning ipads som finns på skolorna i dag räcker inte för att kunna täcka upp de behoven. Dels på grund av att det inte går att spara dokument på ett bra sätt, använda appar och program såsom Teams, One Note, Word och Powerpoint då det kräver att man har en egen inloggning”, skriver initiativtagaren. 

Förslaget blev ett politiskt ärende och behandlades först av kommunfullmäktige, som beslutade att remittera ärendet till kommunstyrelsen. Under tisdagens möte beslutade kommunstyrelsen att remittera frågan till barn- och utbildningsnämnden med målet att besvaras senast den 15 februari 2022. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Nämnd utreder förslag om surfplattor till elever

Tja, el var det ingen brist på i alla fall.

För allt ska ju laddas och stillasittandet verkar prioriteras.

Vilka framtida förslitningsskador kommer dessa ungdomar att få?

Det får ju framtiden utvisa.

Flertalet av skolbarnen har digitala verktyg. Det räcker med en gemensam plattform och konton kopplade till molntjänster. Däremot borde Skolverket utreda möjligheten till att Sveriges skolor får molntjänster som inte ägs av multinationella företag, samt även tillhandahålla fria programvaror. Beroendet av Google och Adobe är oroande.

Kommentarsfunktionen är stängd