Nyheter

Avtal skrivs om höghastighetsjärnvägen

Nyheter I morgon kommer det att undertecknas ett avtal om en höghastighetsjärnväg i länet.

Vanligt tåg som kommer att ersättas med höghastighetståg, om politikerna får igenom sin vilja.

Det är de tre stationskommunerna, Värnamo, Jönköping och Tranås kommuner som tillsammans med Region Jönköping ska skriva under avtalet. Själva undertecknandet kommer att äga rum i Jönköpings rådhus i morgon.
Avtalets skrivs under med staten, det vill säga företrädare för Sverigeförhandlingen.

Värnamo kommun kommer att vara representerat av kommunstyrelsens ordförande, Hans-Göran Johansson (C). Från Tranås medverkar Anders Wilander, kommunstyrelsens ordförande (M) och från Jönköpings kommun så är det Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsen ordförande (C) som kommer att skriva under avtalet.
Sverigeförhandlingen representeras av Catharina Håkansson Boman. Regionsstyrelsens ordförande, Malin Wengholm kommer också att skriva under avtalet.

I ett pressmeddelande konstaterar de tre kommunerna tillsammans med Region Jönköping att ökad järnvägskapacitet är något som kommer att behövas i framtiden.
Kommunerna ger flera skäl till varför höghastighetsjärnvägen ska bli verklighet. Förutom ökad kapacitet när det gäller persontrafiken och när det gäller godstrafik via järnväg. Sistnämnda är dock inte planetrad att gå via höghastighetsjärnvägen.
Utveckling av städerna längs järnvägen, både när det gäller utvecklingen av näringslivet  och en utökad arbetsmarknad är andra argument som framförts till förmån för en höghastighetsjärnväg.

Taggar

Dela