Nyheter

Avstängt övergångsställe under lupp

Nyheter Det högra övergångsstället vid korsningen Rektorsgatan/Bangårdsgatan kom upp för diskussion på kommunfullmäktige.

Det högra övergångsstället vid korsningen Rektorsgatan/Bangårdsgatan var under diskussion på kommunfullmäktige. Bild: Privat

Fjodor Eklund (V) ställde en enkel fråga till teknik- och fritidsnämndens ordförande Gottlieb Granberg (M).

– I samband med att trafikflödet på Bangårdsgatan/ Rektorsgatan reglerades så togs båda övergångsställena i den aktuella korsningen bort. Numera står nedgången från Smedgatan ner mot Bangårdsgatan/Rektorsgatan igenbommad. Denna nedgång (trappa med avsats) anlades för en rejäl summa med trädplantering, stensättning och trappor. Med andra ord ett kortsiktigt resursslöseri. Att övergångsstället på vänster hand togs bort är lätt att förstå med tanke på trafikvolymen/-flödet vid rusningstrafik, men att övergångsstället på höger hand togs bort verkar vara en mindre genomtänkt åtgärd. Trafiken åt detta håll är betydligt blygsammare och här får ju bilarna ändå vänta, då trafiken som skall till vänster har företräde. Nu förväntas fotgängare och cyklister gå ett par hundra meter längre, vilket kanske flertalet gör. En stor grupp av dessa fotgängare är på väg till Värnamo Folkhögskola som ligger i slutet av Rektorsgatan. Min enkla fråga är: Kan det bli aktuellt med att den högra övergången öppnas på nytt? Om svaret är negativt, vilka är argumenten för att så inte blir fallet?

Gottlieb Granberg (M) besvarade frågan.

– Först och främst tack Fjodor för frågan, det är nog fler än du som har funderat på den och det är bra att man får möjlighet att svara på den. Det enkla svaret på den frågan är ”ja”, men det är inte givet. Jag kan inte lova att det ska öppnas för det beror på vilka förutsättningar man får. En del av stängningen blev till av att man har vissa meter s0m är rimligt för att gå över en trafikerad väg, då måste man göra någon form av refug eller någonting mellan som man måste kan stanna på om man inte hinner över. Det får man i så fall se över om man ska skaffa på den högra sidan där. Så det enkla svaret på den frågan är ”ja”, men det är inte säkert att den kommer till utan det får man analysera på den trafiksituation man har då. 

Fjodor Eklund (V) svarade.

– Då får jag tacka för svaret och hoppas att man analyserar utifrån trafiksituationen man har nu.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Avstängt övergångsställe under lupp

Vänstern ska då gnälla på allt, fotgängare kan gå runt om de är lata. Olyckorna kommer att öka i och med att fotgängare tillträds Bangårdsgatan, det behövs verkligen inga fler övergångsställen som stoppar upp trafikflödet, det är krångligt nog ändå att köra bil genom stan.

Hoppas de inte öppnar upp övergångsställena igen. Det behövs inte. Folk behöver röra på sig, såväl barn, ungdomar, pensionärer och politiker.

En gångbro över järnvägen och Bangårdsgatan i kombination med en ny viadukt löser trafiksituationen.

Kommentarsfunktionen är stängd