Nyheter

Avgifter i hemsjukvården

Nyheter Nu föreslås att kommunen inför avgifter i hemsjukvården från 2020

Arkivbild

Den första januari 2013 fick kommunerna ta över ansvaret för hemsjukvården från regionen. Sedan skatteväxlingen gjordes har Värnamo kommun ingen hemsjukvårdsavgift. Av länets övriga 13 kommuner är det tio kommuner som har infört avgift och det finns en rapport framtagen som rekommenderar kommunerna i Jönköpings län att ha en gemensam linje gällande avgiften. Där sägs också att avgiften bör matcha avgiften för besök på de regionala vårdcentralerna.

Efter mycket diskussion och någon återremittering av ärendet så föreslår nu kommunstyrelsen kommunfullmäktige att fastställa avgiften för hemsjukvård enligt förslag från omsorgsnämnden.

Avgiften föreslås bli 400:-/månad för personer som är inskrivna i hemsjukvården och den avgiften ska täcka samtliga kostnader inom hemsjukvården. Det kan ses som ett abonnemang som betalas varje månad.

För de som inte är inskrivna i hemsjukvården blir kostnaden 200:-/besök för såväl planerade som akuta hembesök. Det införs ett tak som innebär att ingen ska behöva betala för mer än två besök samma månad.

Intyg för till exempel bostadsanpassning ska kosta 200:-.

för barn och ungdomar upp till 20 år kommer ingen avgift att tas ut.

Avgifterna ska sedan justeras och följa prisbasbeloppets nivå.

Jan Cherek (SD) hade ett tilläggsyrkande om att avgiftsbefria personer från 85 år och uppåt. Förslaget avslogs av kommunstyrelsen.

Socialdemokraterna yrkade avslag på på förslaget och reserverade sig mot beslutet.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Avgifter i hemsjukvården

Eller 15 miljoner för en ny övergång över Götavägen till nya bostadsområdet!
Det gäller att prioritera!

Alltid är det de fattigaste i samhället som får betala. Samtidigt får de rika avskaffade skatter och politikerna chockhöjer sina arvoden.

Saknar det Sossesverige jag växte upp i.

Den summan som en fattig pensionär får betala per år, ca 4800 kr motsvarar nästan exakt den summa som kommunstyret får i sänkt skatt nästa år. Och som en jämförelse, statsminister Löfven får ungefär 81000 kr lägre skatt (81000 kr mer i plånboken) 2020.

Kommunstyret förnekar sig inte! Bara de rika har möjlighet att förlusta sig på gummi så är allt bra.

4800:- extra per år för en fattig pensionär. När det tryter i kommunens kassa är det enkelt att slå på de sjuka och svaga som redan ligger.
Vad ska de äldre som ej har råd att betala denna summa göra?
Detta är pinsamt Värnamo kommun! Det är ett stort hån mot de äldre!

Kommentarsfunktionen är stängd