Nyheter

Att övervintra sommaren är devisen som gäller

Nyheter Som för de flesta inom besöksnäringen slog coronapandemin direkt mot Hooks herrgård

Hasse Edberg

Det har gått några veckor sedan pandemin slog till och avbokningar till framförallt konferensverksamheten var ett faktum och Hooks herrgård valde att korttidspermittera för att klara verksamheten på sikt.

Hur är läget idag jämfört med motsvarande tid förra året?

– Vi ser att beläggningen är på ungefär 40% mot normalt, säger Hasse Edberg som är VD på anläggningen. Han berättar vidare att konferensverksamheten är på noll och restaurangen har fått begränsad tillgänglighet.

– Vi har 250 platser i restaurangen men tar bara emot max 110 gäster nu, enligt Hasse Edberg. Så många är det inte dagligdags men möjligheten finns och då kan det ändå vara godkända avstånd mellan gästerna. I restaurangen har det naturligtvis slopats all form av buffé, det är bordsservering som gäller. Det har de också infört vid frukosten där gästerna får en beställningsbankett som det fyller i och lämnar till serveringspersonalen som levererar till bordet.

Hur har det fungerat för er de här veckorna?

– Det gäller att laga efter läge, säger Hasse. Vi har nyttjat möjligheten till kortidspermittering, med undantag av golfbanepersonalen och några terapeuter i spa-avdelningen. Det fungerar bra och vi har schemalagd tjänstgöring i kök och servering för att klara dagarna. Hasse fortsätter med att de har goda förutsättningar att övervintra sommaren eftersom golfen dragit igång med mycket bokningar, även så kallade golfpaket med övernattning säljs.

– Men för ovanlighetens skull har vi inga gäster från Stockholm, berättar Hasse Edberg utan det är folk i närområdet som bokar in sig för en golfhelg. Även spa-avdelningen är välbesökt med såväl övernattningar som dagspa.

Vad tror du om de närmaste månaderna?

– Med golfen och spa som starka ben i verksamheten ser det positivt ut, menar Hasse. Konferensverksamheten är på noll och kommer säkert att vara det fram till hösten, men då lär det finnas ett uppdämt behov. Hasse avslutar med att de är noga med att följa alla regler och förmaningar för att vara en stark aktör när dagens situation vänder.

– Nu gäller det att ha is i magen och gilla läget för att övervintra sommaren, säger Hasse Edberg. Han menar att det är viktigt att förhålla sig till verkligheten och samtidigt se runt hörnet för att vara starka när vardagen återgår till det normala.

Arkivbild

Taggar

Dela