Nyheter

Asbestsanering på Doktorsgatan

Nyheter I cirka hälften av Finnvedsbostäders lägenheter på Doktorsgatan finns det asbest.

En saneringsfirma arbetar nu med att sanerar efter golvmattor som limats med ett lim som innehåller asbest. – Asbesten utgör ingen hälsofara så länge den ligger still, men man får inte slipa i den, därför anlitas en saneringsfirma när det ska bytas goilvmattor, säger förvaltningschefen Andreas Farving på Finnvedsbostäder.

Just nu pågår asbestsanering i en av dessa lägenheter, på Doktorsgatan 16.

Asbest förbjöd i Sverige 1976. Den asbesten som nu saneras kommer från ett lim som använts för att limma fast golvmattor.

Andreas Farving som förvaltningschef på Finnvedsbostäder förklarar att limmet i sig är helt ofarligt, så länge det ligger still.

– Det finns inga hälsorisker när det ligger stilla, men man får inte slipa i det, säger Farving om det aktuella limmet. Det är när det ska bytas mattor och slipas som problem kan uppstå.
– När firman som byter golvmattor åt oss upptäcker att det använts lim med asbest så kallar vi alltid in en saneringsfirma först, innan vi byter golv, berättar Farving.
Lägenheterna på Doktorsgatan började byggas i början på 70-talet, innan materialet förbjöds. Därför finns det asbest i en del lägenheter, medan andra lägenheter producerades efter asbestförbudet trätt i kraft.
Taggar

Dela