Nyheter

Arbetslösheten fortsätter sjunka i kommunen

Nyheter Arbetslösheten i Värnamo kommun fortsätter nedåt. Även i hela Jönköpings län sjunker arbetslösheten, visar Arbetsförmedlingens senaste siffror.

Arkivbild

Under oktober månad rapporterade Värnamo en total arbetslöshet på 5,2 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol (−1,9 procentenheter). Sett till antalet personer betyder det att 930 av 17 885 invånare i åldern 16 till 64 år i Värnamo kommun var inskrivna som arbetssökande (358 färre än i oktober i fjol). Det är sjunde månaden i följd som arbetslösheten i Värnamo är lägre än den var under samma tidpunkt året innan. Sedan mars har arbetslösheten gått ner från 6,3 till 5,2 procent. Den nuvarande arbetslöshetsnivån är därmed den lägsta sedan juli 2019.

Värnamo hade redan tidigare lägre arbetslöshet än snittet i hela Jönköpings län och nu växer klyftan (5,2 procent i kommunen, jämfört med 5,8 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,3 procent), medan Nässjö har den högsta (8,5 procent). I riket som helhet sjönk arbetslösheten i oktober jämfört med året innan (−1,5 procentenheter) och ligger nu på 7,3 procent. 289 av 290 kommuner har lägre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 13,2 procent i Värnamo under oktober månad, motsvarande 602 av 4 561 personer. Det är 3,9 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol (−196 om man räknar personer). Därmed är de utlandsföddas arbetslöshet lägre än vid samma tidpunkt i fjol för sjunde månaden i följd. Sedan mars har arbetslösheten bland utlandsfödda minskat från 15,5 till 13,2 procent.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 8 procentenheter i Värnamo. Det är en betydligt mindre skillnad än för ett år sedan (−2 procentenheter).

Även ungdomsarbetslösheten minskar i Värnamo kommun. I oktober månad var 114 personer i åldrarna 18 till 24 år inskrivna som arbetssökande, vilket motsvarar 6,2 procent. I och med den senaste månadens nedgång har de ungas arbetslöshet i Värnamo sjunkit åtta månader i följd (ner från 8,7 procent i februari till 6,2 procent nu).

Källa: Pressmeddelande från Newsworthy

Arbetslösheten i Värnamo har påverkats minst i länet det senaste året. Illustration: Newsworthy

Taggar

Dela