Nyheter

Antalet nya fall minskar

Nyheter Den senaste veckan har regionen sett en glädjande utveckling med minskat antal nya fall. Det känns hoppfullt, men ännu är det för tidigt att säga att det är en ihållande trend. Efterfrågan på provtagning för covid-19 minskade något förra veckan. Antalet positiva fall håller sig fortsatt på ungefär 14 procent, meddelar Region Jönköping.

Om antalet nya fall av covid-19 fortsätter att minska kan inflödet av patienter förväntas minska på sjukhusen. Men eftersom vårdtiderna ibland är långa för de svårast sjuka kan det ta tid innan antalet som läggs in påverkar det totala antalet vårdade patienter på sjukhusen. Med hjälp av vaccinationerna och en god följsamhet till restriktionerna finns det goda förhoppningar om att trycket på sjukhusen kan minska inför sommaren.

Planering av vårdplatser
Onsdag 21 april vårdas 71 personer för covid-19 på länets sjukhus. 14 personer får intensivvård i Region Jönköpings län. 3 personer får intensivvård i andra regioner. Från förra veckan har vi kunnat minska antalet vårdplatser, men vi har hela tiden en flexibel planering som gör att vi kan öka platserna vid behov.

Intensivvården är fortsatt mycket ansträngd
IVA har ett fortsatt ansträngt läge – både i Jönköpings län och i hela landet. Nationellt vårdas över 400 personer på covid-IVA. Det är den högsta nivån hittills under hela pandemin. Antalet covid-IVA-platser i länet är oförändrat sedan förra veckan. Totalt har vi 8 platser varav 2 på Höglandssjukhuset Eksjö, 4 på Länssjukhuset Ryhov och 2 på Värnamo sjukhus.

111 100 doser vaccin har getts till och med vecka 15
Vaccinationen pågår nu i en högre takt. Totalt har 111 100 doser vaccin getts till och med vecka 15. 85 200 personer har fått minst en dos, viket motsvarar 30 procent av alla i länet som är över 18 år.

Erfarenheter från andra länder visar att vaccinationen ger kraftfulla, positiva effekter ju fler som vaccinerar sig. Israel har vaccinerat 60 procent av sin befolkning, medan Storbritannien vaccinerat 50 procent. Resultaten från båda länderna är mycket positiva, både vad gäller antalet nya fall, dödlighet och antalet patienter på sjukhus.

Just nu vaccineras personer som är 60 år och äldre, personer med LSS samt vård- och omsorgspersonal som under längre tidsperioder arbetar nära patienter och brukare som ingår i fas 1 och 2.

Vad gäller för dig som är vaccinerad
Förra veckan kom uppdaterade riktlinjer från Folkhälsomyndigheten kring vad som gäller för personer som är vaccinerade. Tre veckor från första dosen har man fått ett bra skydd. Men det är viktigt att förtydliga att lättnaderna i restriktionerna riktar sig framförallt till äldre som levt väldigt begränsat under det senaste året, och till personer som inte har kunnat arbeta. Det handlar alltså inte om att alla vaccinerade helt kan sluta följa de allmänna råden och samlas i stora sällskap igen.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela