Nyheter

Anrikt gatukök går i graven

Nyheter En epok går i graven när Sten Sture ska rivas.

En epok går i graven när Sten Stures gatukök ska rivas.  [1/2]

– Skylten Sten Stures kommer att sparas på lämpligt vis. Kanske något annat också går att ta vara på, så som skärmtaket, säger Lars Magnusson, mark- och exploateringschef på Värnamo kommun.  [2/2]

Stens Stures gatukök på Lasarettsgatan har länge förgyllt ortsbornas vardag, men nu är den tiden förbi.

I början av året sade Värnamo kommun upp arrendeavtalet med den dåvarande ägaren till gatuköket. Ägaren fick till den 14 juni på sig att avlägsna byggnaden från platsen, vilket ej genomfördes. Kommunen blev då ny ägare till fastigheten. I augusti gjorde kommunen en första besiktning av gatuköket, som visade att byggnaden var i pass dåligt skick att den får rivas.

Byggnaden kommer att rivas så snart rivningsuppdraget upphandlats i vanlig ordning och rivningslov har beviljats, troligtvis någon gång under hösten. Skylten Sten Stures kommer att sparas på lämpligt vis. Kanske något annat också går att ta vara på, så som skärmtaket. Hela kvarteret Rudan är som vi säger en exploateringsfastighet över tiden, säger Lars Magnusson, mark- och exploateringschef på Värnamo kommun.

Har du några särskilda minnen från gatuköket? Skriv i kommentarsfältet nedan.

Taggar

Dela


9 reaktioner på Anrikt gatukök går i graven

Ja , vem har inte ätit en kokt med mos.
Härliga tider. En och annan köfajt efter en hård kväll på krogrunda. Raggare, Muffe och kompani. Jajamän en och annan lasarettetrunda. Många hann inte få korven men nu är det blott minne.
Vila i frid Sten Stures

Lär ju garanterat byggas nya svindyra lägenheter där samtidigt som alla verksamheter får ta sig till Bredasten i stället.

Där har man ätit många gånger efter Stadshotellet och Harrys. Även Skrevet när det fanns så klart… Deras mos gud så gott

Min första dag ute i arbetslivet var på Sten Stures. Jobbade där i cirka 6 år. Kommer att sakna denna byggnad då jag tekniskt sett växt upp där.
Kommer aldrig att glömma namnen på menyn.
En luffare tack, en halv, en hel. Bamse med mos och gurkmajonäs, rödspätta, snitsel med örtsmör.

Det jag mest kommer sakna är moset. Det hemliga receptet som enbart Sten Stures och min gamla chef kan gå i graven med byggnaden… Vila i frid.

Jag kommer ihåg när en liten kille som var boxare (kommer inte ihåg namnet) sänkte en raggare med två slag
Raggaren var otrevlig mot personalen och boxaren sa till honom. Då kom raggaren fram till boxaren. Vad gapar du om, ska du ha stryk?
Då släppte boxaren sin cykel, slog två slag och tog sin cykel igen innan den ramlat i backen
Det ende som gick i backen var raggaren

Den första ägaren minns jag. Hans dotter Gabriella är lika gammal som mig. Mina föräldrar åt där när de arbetade och själv var jag också kund. Minnet av en kväll på hotellet och sedan till Stures för att få lite korv med räksallad. Mina barn fick också uppleva lokalen men då med andra ägare.

Inget varar för evigt. I dag köper vi korven på Preem, OkQ8, Circle K med flera i stället för korvmojarna. Men det var ju en rolig samlingspunkt på 70-talet som man kommer ihåg.

En ”riktig”korvmoj i Värnamo är nu historia det är pizza som gäller för Värnamos medborgare.
Korvkioskkulturen är historia med Skrevet, Kroons, Sten Stures och GG-Grillen som låg på olika platser i Värnamo. Nu är det ett ämne för Historiska Sällskapet att upplysa kommande generationer om tiden när man köade framför korvmojen och beställde en grillad special med pucko och räksallad.

Kommentarsfunktionen är stängd