Nyheter

Ännu en kaloririk temadag

Nyheter Det är många temadagar nu som går i kaloriernas tecken. Fettisdagen med Semlor. Fössta tossdan i mass skulle det ätas marsipantårta.

Lisette Funehag laddade upp med massor av mazariner i dag. Hennes kunder sprang dock inte benen av sig för denna klassiska kaka.

Dagens bakverk verkar dock inte fått lika stor genomslagskraft som de två förstnämnda. Det handlar så klart om Mazarinens dag.

Ett bakverk som har anor långt tillbaka i tiden.
Men som på senare år, precis som semlan, har fått diverse halvhybrider som efterföljare. Den traditionella mazarinen har anor tillbaka till 1600-talet. Då börjades mazarinen tillverkas i Frankrike, namngiven av en fransk kardinal.

Det blev en klassisk kaka med skal som  består av smördeg och glasyr på toppen.
Nuförtiden skäms inte bagarna över att göra varianter med nougat och hasselnötter, eller varför inte en mazarin fylld med äppelmos.

Men vid en snabbkoll hos ett antal personer som fikade i dag så verkade mazarinens genomslag just i dag vara lågt, eller mycket lågt.
Däremot kämpade en del fikagäster fortfarande med den ständigt aktuella semlan.

Lisette Funehag står bakom disken på City Gross och serverar mängder av kunder.
Hon erkänner att hennes kunskap om denna så viktiga dag för mazariner var okänd för henne.
– Nej, jag visste inte på att det var mazarinens dag. Men jag är helt säker på att bagarna här känner till dagen, säger Lisette Funehag.

Taggar