Nyheter

Annie hämtades av helikopter

Nyheter Norr om Trängslet i Dalarna åkte Annie Johansson från Kyllås, Skillingaryd, förra veckan för att hjälpa till med skogbranden som härjar i området.

Foto; Från Annies kamera  [1/13]

Alla hjälps åt med vatten, mat och godis... Foto; Från Annies kamera  [2/13]

...och snus. Foto; Från Annies kamera  [3/13]

Foto; Från Annies kamera  [4/13]

Annie Johansson. Foto; Från Annies kamera  [5/13]

Foto; Från Annies kamera  [6/13]

Skyddsavbränning. Foto; Från Annies kamera  [7/13]

Skyddsavbränning. Foto; Från Annies kamera  [8/13]

Foto; Från Annies kamera  [9/13]

Foto; Från Annies kamera  [10/13]

Foto; Från Annies kamera  [11/13]

Foto; Från Annies kamera  [12/13]

Tyskarna är redo. Foto; Från Annies kamera  [13/13]

Under söndagskvällen spred sig branden vid Trängslet i Dalarna okontrollerat.

En skyddsavbränning, (fotnot; kontrollerad brand där syftet är att skapa en begränsningslinje), beslutades att göras och Annie Johansson, Skillingaryd, tillsammans med ett flertal brandmän fanns då i området. Det uppstod dock en kraftig rökutveckling då elden tog oväntad fart i brandområdet. Brandmännen, tillsammans med Annie, fick sin väg till uppsamlingsplatsen så pass rökfylld att man var tvungen att bli upphämtade av helikopter.

– Det kunde ha slutat illa, men det är väldigt svåra kommunikationssvårigheter, eller inga alls egentligen. Ingen mobiltäckning och Rakel fungerar inte heller, så det beslutades att ta det säkra före det osäkra och hämta oss, berättar Annie Johansson.

– Vi har gjort fyra skyddsbränningar och vi såg att vi hade möjlighet att göra en till, vi riggade, antände och det blev en oväntad kraftig rökutveckling utmed insidan av vår väg ut. Många trodde att vi satt fast, men så farligt var det inte. Som sagt mycket svåra kommunikationssvårigheter i denna terräng men nu jobbar de upp ett nytt kommunikationssystem. Det är ett väldigt svårt läge där uppe som ingen riktigt förstår, menar Annie.

Annie, som vi får fatt i via telefon, är nu på väg hem till Kyllås. Det har varit mycket intensiva dagar med 17-timmars pass där de flygit, varit i fält och skött analyserna från staben. Nu är det andra som tar vid, bland annat Annies kursledarkamrat Markus Abrahamsson.

– Jag behöver en paus, vila, komma hem och träffa mina barn, avslutar Annie.

Fotnot; Området vid skjutfältet som brinner är 2 500 hektar. Hela skjutfältsområdet är 54 000 hektar.

Taggar

Dela