Nyheter

Annie blir behjälplig vid skogsbrand

Nyheter Annie Johansson, naturvårdsbrännarexperten från Kyllås utanför Skillingaryd, är nu på väg upp till skogsbranden i Dalarna. Uppdaterad kl 20.28.

Arkivfoto från branden vid Flymossen förra året

Annie Johansson från Kyllås utanför Skillingaryd har nu packat bilen och beräknar vara i Mora i natt.

– Jag har jobbat med branden i Dalarna sedan igår, men då hemifrån, jag har gjort skisser och kartor och försökt att rodda personalen och stötta på distans. Men nu är jag på väg upp, säger Annie på telefon från bilen på väg norrut.

Hur ser ditt arbete ut de närmaste dagarna i Dalarna?
– Jag kommer att finnas i ledningen och ansvara för analysen där jag förklarar var branden är på väg, hur den beter sig, hur vindarna kommer att vända. Vi jobbar i team tillsammans med meteorologer och skogsfolk som har gått min brandutbildning. Vi kommer att vara rådgivare till räddningstjänstens befäl. Då många inte varit med om en skogsbrand vet man kanske inte alltid hur man ska bete sig, menar Annie.

– Även Gotland skickar upp personal, som under dagen har haft de vidrigaste värdena jag har sett, så det är starkt gjort av dem att undvara personal, det är fantastiskt att alla vill hjälpa till, avslutar Annie.

Uppdaterad kl 20.28; RäddSam F meddelar i ett pressmeddelande att personal från flertalet stationer i länet åker med räddningsenheter, vattenenheter och skogsbrandsutrustning upp till Dalarna under eftermiddagen. Även Frivilliga automobilkåren med personal och bland annat bandvagnar för att delta i släckningsarbetet. Totalt handlar det om ett 40-tal personer som kommer att jobba i skift fram till söndag. Beredskapen i länet bibehålls genom att personal som åker inte är i tjänst utan ställer upp på sin lediga tid.

Taggar

Dela