Nyheter

Anmärkningar mot krog i Värnamo

Nyheter Värnamo kommun sköter bevakningen av restauranger och gör nu särskilda inspektioner utifrån de regler som gäller under coronapandemin

Arkivbild

I fredags kväll gjordes kommunen en riktad insats mot fyra krogar i Värnamo för att kontrollera hur man efterföljer de regler som finns generellt avseende krogverksamhet men man inriktade sig särkilt på de regler som finns i samband med coronapandemin.

Av de fyra krogar som besöktes klarade tre stycken sig utan anmärkning medan den fjärde krogen fick en lång rad anmärkningar.

– Det var en lång rad anmärkningar, säger Gulvayar Shuman som är livsmedelsinspektör hos Värnamo kommun. Det var nära att det fattades beslut om att stänga, men de fick en timma på sig att åtgärda de brister som uppdagades. Strax efter midnatt gjordes ett återbesök som visade att man gjort åtgärder men inte till 100%. Dock var det tillräckligt för att de skulle få hålla öppet.

Vid kontrollen gjordes följande anmärkningar:

  • Trängsel vid spelbord
  • Trängsel i lokalen
  • Trängsel in till verksamheten
  • Gäster stod upp och äter/dricker

Dessutom saknades markeringar och skyltning vid toaletterna.

Vid kontroll strax efter klockan 23.00 gjordes inspektionen som ledde till ovan nämnda anmärkningar. Vid återbesök en timma sedan godkändes de åtgärder som var gjorda, men ej uppfyllt till 100%. Det innebär att det i protokollet finns anmärkningar som åtgärdades under kvällen, men att några anmärkningar inte var åtgärdade och som kan leda till sanktioner mot verksamheten.

Detta gäller under coronapandemin:

Reglerna om trängsel för serveringsställen som restauranger, caféer, nattklubbar och andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster. Kontrollen görs för att serveringsställen har ett ansvar att förebygga trängsel bland besökare på grund av den ökade risken för smittspridning.’

Sanktioner kan utfärdas:

Enligt en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder har miljö- och hälsoskyddskontor eller motsvarande rätt att stänga ned de verksamheter som inte följer reglerna De kan också besluta om föreläggande med böter. Dessutom kan man fatta beslut orm ändrade öppettider. Efter den 1 juli fattar kommuner dessa beslut själva mot att tidigare ha behövt att anmäla brister till smittskyddsläkaren för beslut.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Anmärkningar mot krog i Värnamo

Folk verkar inte förstå pandemin. De borde respektera och hålla avstånd. Envisa folk borde få böter och stänga nerkrogar.

Är väl bättre att sköta sig så vi kan öppna upp samhället verkar inte som alla tycker så min reaktion stäng krogar m.m som inte kan sköta sig

Får ofta frågan ”Hur är det?” och jag svarar, tja, är väl helt underbart, vi har en riktigt svensk sommar med regn rusk, corona, förbjudet att resa och nitiska myndigheter 😀

Kommentarsfunktionen är stängd