Nyheter

Anmälan efter att patient avled

Nyheter En patient med känd inflammatorisk tarmsjukdom avled i kraftigt skov av sjukdomen och region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Arkivbild

Anmälan gäller en patient med känd inflammatorisk tarmsjukdom som sökte vård akut och efter undersökning bedömdes ha skov i sin sjukdom. Patienten fick behandling med högdos kortisonkur och blev i början bättre.

Patienten återkom några dagar senare med förvärrade besvär och lades in för utredning och vidare behandling i samråd mellan medicin- och kirurgklinik.

Besvären förvärrades och patienten förbereddes för undersökning som ett led i planeringen av ett kirurgiskt ingrepp för att avlägsna tjocktarmen. Innan detta sker avlider dock patienten av svårartad, sjuklig utvidgning av tjocktarmen.

Kontroller av vitala parametrar för patientens hälsotillstånd skedde vid tre tillfällen under dagen och indikerade inte att patienten var instabil, varför dödsfallet var helt oväntat. Utredning har i efterhand konstaterat att det funnits brister i bedömning och behandling av patienten, och möjligen har även språksvårigheter bidragit till att försvåra bedömningarna.

Regionen har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnat ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Taggar

Dela


1 reaktion på Anmälan efter att patient avled

Sjukhuset planerade att att operera henne efter fem dagar, sedan hon fått morfin. Ingen gjorde något. Nu är min hustru död.Tre barn utan mamma.

Kommentarsfunktionen är stängd