Nyheter

Allt färre älgar fälls under älgjakten

Allt färre älgar fälls under älgjakten

Nyheter Rapporteringen till länsstyrelsen visar på en minskande avskjutning hittills under älgjakten, vilket gör att avskjutningsmålet för länet endast uppnåtts till drygt 55 procent av den planerade avskjutningen på 3610 älgar.

För att avskjutningsmålen ska uppnås uppmanar nu länsstyrelsen och länets viltförvaltningsdelegation älgjägarna att inrikta avskjutningen i den fortsatta älgjakten för att minska risken för skogsskador och viltolyckor.

Målet är att älgstammen ska vara väl sammansatt. Detta innebär att älgstammen har en hög medelålder och en god könsfördelning, och att den är i balans med betestillgången.

Länsstyrelsen lämnar därför följande rekommendationer för den fortsatta älgjakten:
1) Eftersträva att nå en så hög kalvandel i avskjutningen som möjligt.
2) Fäll fler hondjur och kalvar i områden där det är förtätningar i populationen och som annars riskerar betydande skogsskador.
3) Iakttag försiktighet med fortsatt avskjutning av tjur eftersom tjurandelen annars blir för låg i älgstammen.
4) Många tjurar, framförallt äldre individer, har sedan några veckor tillbaka börjat fälla hornen. Ofta har de sparats under den inledande jaktperioden för att utvecklas vidare. Var därför extra uppmärksamma så att de inte förväxlas med hondjur under den fortsatta jakten.

Taggar

Dela