Nyheter

Alice och William var populärast

Nyheter För andra året i rad är Alice och William de mest populära namnen givna till nyfödda flickor och pojkar. Hailey och Lias är namnen som ökat mest i popularitet under 2018. Medan namn som Cornelia och Oscar minskat mest.

Arkivfoto; Sjöberg är duktig skytt. Hon har även det populäraste förnamnet i Sverige

Namnet Alice har varit populärt en längre tid och innehar nu första platsen för sjunde gången och har varit på topp 10 sedan 2005. Namnet gavs till 765 flickor under 2018. Även Maja har varit populärt länge men fick lämna topp 10 föregående år. Under 2018 gavs namnet till 657 flickor och det gjorde att namnet klättrade till andra plats. Tredjeplatsen har Lilly, som gavs till 634 flickor. Namnet klättrar från sjätte plats och är med på topp tio för femte gången.

För pojkarna är det mest populära namnet William, vilket gavs till 863 pojkar under 2018. William innehar första platsen för åttonde gången och har varit ett av de tre populäraste namnen sedan 2003. Namnet Liam innehar andra platsen med 834 namngivna pojkar. Noah är för tredje året i rad ett av de tio vanligaste namnen och klättrar från plats nio till plats tre. Namnet gavs till 730 pojkar under 2018.

Namnen Hailey, Belle, Elina och Elsie är nya på flickornas topp 100. Hailey hamnade högst på listan, plats 56 med 225 namngivna flickor. Namnen som fick lämna plats för de nya var Noomi, Emelie, Ellinor och Idun. På topp 10 för flickor var det tre nya namn. Namnen Saga, Freja och Alicia fick lämna toppen till förmån för Maja, Alma och Elsa. Av dem nådde Alma topp 10 för första gången.

De nya namnen på pojkarnas topp 100 var Ture, Amir och Lias. Av dessa namn placerade sig Ture högst. Med 153 namngivna pojkar hamnade namnet på plats 91. De namn som lämnade listan var Sebastian, Simon och Neo. Inga nya namn kom in på pojkarnas topp 10.

Namnen som procentuellt minskade mest i popularitet var Cornelia för flickorna och Oscar för pojkarna. Det motsvarar en minskning med knappt 30 procent för Cornelia och drygt 20 procent för Oscar. Även om Oscar har minskat i popularitet är namnet fortfarande väldigt populärt och innehar plats 6 på topplistan för riket.

I Jönköpings län var dock Elsa mest populär och det var 35 barn som fick det tilltalsnamnet och Noah för 34 nyfödda pojkar.

Taggar

Dela