Nyheter

Alice Bah Kuhnke inviger Stockholm Pride

Nyheter Årets Stockholm Pride är tillbaka på Södermalm med Pride Stage på Södra Teatern och Pride House på Clarion Stockholm. Festivalen börjar på torsdagen 5 augusti på Södra Teatern och invigningstalar gör bland andra EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke från Horda i Värnamo kommun.

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke från Horda inviger Stockholm Pride. Arkivfoto

Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke har ett stort fokus på hbtqi-personers rättigheter och att motverka hatbrott och diskriminering. Alice Bah Kuhnke har bland annat tillsammans med majoriteten av parlamentarikerna i EU fördömt Viktor Orbáns nya hbtqi-fientliga lagstiftning i Ungern. I och med den nya lagen, som förbjuder kunskapsspridning om HBTQ-frågor till alla barn och ungdomar under 18 år, kan EU strypa bidrag till Ungern och tydligt markera att den strider mot EU:s värderingar om mänskliga rättigheter.

– Det är en enorm ära att få invigningstala på Stockholm Pride. Jag kommer att tala om hur kampen för hbtqi-rättigheter i Sverige hänger ihop med arbetet i EU och resten av världen. Hur vi i Sverige kan bidra till att göra det lättare att vara öppen som homosexuell, bisexuell, transperson eller queer i till exempel Polen, Ungern, Ryssland och Uganda. säger Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker

– Jag kommer att lyfta alla de pionjärer i hbtqi-rörelsen som gått före. Hur rätten att gifta sig, att adoptera barn, genomgå könsbekräftande vård eller rätten att få gå i en prideparad på gatorna i sin hemstad är sådant som krävt kamp och tårar för att bli verklighet. Jag kommer tala om de som fört kampen i sina egna kroppar, men också om vilken roll vi som är allierade kan spela framåt, säger Alice Bah Kuhnke.

– Jag kommer dela med mig av saker att glädjas åt men också mana till samling mot homofoba och transfoba krafter, både i Sverige, i Östeuropa och i andra delar av världen, säger Alice Bah Kuhnke.

Invigningen tar plats på Pride Stage, stora scenen på Södra Teatern klockan 18.00 torsdagen 5 augusti. Publik kommer att tillåtas inne i salongen enligt restriktioner och i övrigt streamas scenprogrammet på storbild på Mosebacketerassen och i Stockholm Prides egna kanaler, hemsida och sociala medier. Invigningen innehåller också traditionsenligt ”Regnbågssången” (Somewhere over the rainbow med svensk text av Calle Norlén) för att hedra och minnas alla i vårt community som inte längre är med oss. I år framförs den av Ellie Lilja. Direkt efter invigningen börjar Schlagerkvällen med artister som Tommy Körberg, Dotter och Andy E.

Källa: Pressmeddelande från Stockholm Pride

Taggar

Dela