Nyheter

Akutsjukhus och nykterhet debattämnen i Fryele

Nyheter Alkoholkonsumtionen måste minska för att kunna öka tryggheten i samhället, eget bruk av cannabis skall inte avkriminaliseras och tre akutsjukhus skall finnas kvar och utvecklas i Jönköpings län.

Regionpartirepresentanterna sitter i lottad ordning för respektive inledningsanförande på podiet från vänster Eva Bengtsson (L), Bengt-Ove Eriksson (V), Marcus Eskdahl (S), Rickard Almers (MP) Adam Strand (SD), Britt Johansson (M), Mia Frisk (KD) och Helena Stålhammar (C).

Det ansåg samtliga representanter för de åtta nuvarande regionpartierna vid måndagskvällens länssamtal/utfrågning inför valet i Fryele Missionshus.

För välkomsthälsning och mötesledning svarade Esse Petersson som är eller varit engagerad i de tre anordnarorganisationerna, Länsnykterhetsförbundet, Hela Människan, Fryele Missionsförsamling och dessutom har tillhört svarspanelen under 41 år i landstingsfullmäktige. Skickliga utfrågare var Gunvor Nygren ordförande i Länsnykterhetsförbundet och Lars-Gunnar Wettebrand länskonsulent Hela Människan.

Samtliga åtta partier i regionfullmäktige för Jönköpings län deltog och representerades i samtal/utfrågningen på temat: ”Folkhälsa – Alkohol/Droger” av Helena Stålhammar (C), Mia Frisk (KD), Eva Bengtsson (L), Britt Johansson (M), Rickard Almers (MP), Marcus Eskdahl (S), Adam Strand (SD) och Bengt-Ove Eriksson (V).

Samtliga partirepresentanter ansåg att tullen ska ges samma möjligheter som polisen vid alkoholbrott, att Systembolagets monopol kring försäljning av alkoholhaltiga varor ska bibehållas, men när det gäller gårdsförsäljning av alkohol gick meningarna  i sär. Där KD, C, M och SD var tillåtande med olika skäl och motiveringar samtidigt som övriga regionpartirepresentanter var motståndare till gårdsförsäljning av alkohol.

Ökade resurser till civilsamhället i arbetet för att motverka konsumtion av alkohol och andra droger tyckte samtliga regionpartirepresentanter liksom att regionen som en av länets största arbetsgivare ska verka för minskad alkoholkonsumtion bland sin egen personal. Restriktiv utskrivningslinje noterades när det gäller frågan om och risken för läkemedelsmissbruk utom hos SD som passade i denna fråga. När det gällde stöd till barn i riskbruksmiljöer med anmälningsplikt inom vården var man överens om att detta var nödvändigt för barnperspektivet.

Pastorsparet Hans och Inger Andersson svarade för kvällens andakt med tal om ”tillgivenhet/förståelse och kärlek” samt sång och musik. Offerinsamling till Ria-arbetet i Värnamo (Hela Människan/LP, Finnveden). Publiken gavs tillfälle att samtala med politikerna vid samkvämet och även ställa frågor i kvällens aktuella ämne. Jönköpings Läns Nykterhetsförbund delade ut hälsoblomma och hälsodryck ”Godtemplaredricka” som tack till de medverkande för en innehållsrik samtalskväll.

Text och Bild: Esse Petersson

Taggar

Dela