Nyheter

60 meter rör trycks under väg vid Bredasten

Nyheter Mellan två rondeller på hårt trafikerad väg jobbas det nu för att trycka under rör som ska sammankoppla fjärrvärmen

Evert Wickman berättar hur arbetet fungerar  [1/8]

Det behövs många ton, och kraft, för att trycka igenom de sexmeters långa rören  [2/8]

60 meter rör  [3/8]

  [4/8]

  [5/8]

  [6/8]

  [7/8]

  [8/8]

När vi besöker parkeringen vid Biltema är arbetet i full gång. Tre arbetare från Finland i ett företag från Göteborg har två dagars arbete med att trycka igenom rör 2,5 meter under vägen, från Biltemaparkering till Max… Vi träffar Evert Wickman som är arbetsledare. 

– Trafikverket ogillar att energibolagen gräver av vägen och därför använder man sig av denna metoden. Det kallas hammarborrning och är som det låter, vi slår sönder sten. Det är 60 meter skyddsrör som ska tryckas igenom marken under vägen på 2,5 meters djup. Rören är 406 millimeter i diameter och 6 meter långa totalt. Det är en tjocklek på 8,8 millimeter. Röret som vi trycker igenom under marken är tomt och här kan sedan Värnamo Energi anlägga sina fjärrvärmerör, berättar Evert. 

En grävmaskin på platsen ser till att rören kommer fram till pressaggregatet och det är en kraft på 30 – 40 ton som gör att skyddsrören pressas igenom marken. 

– Vi svetsar sedan ihop dessa rör så att det blir ett 60 meter långt rör tillsammans innan vi är klara, avslutar Evert som är i hela landet och gör liknande arbete. 

Fotnot: Att trycka igenom rör använder sig Värnamo Energi av ofta när gäller arbete vid större trafikerade vägar och järnvägar.

Taggar