Nyheter

50 år på sin post

Nyheter Det är inte alla som jobbat i 50 år med samma arbetsgivare, men nyligen passerade Göran ”Vesslan” Bengtsson denna gräns och han fortsätter ett tag till som lantbrevbärare.

Tomt i sorteringsfacket men så är posten också utdelad.  [1/4]

Göran Bengtsson har jobbat på posten i Värnamo i lite drygt 50 år.  [2/4]

Det blir den nya bilen...  [3/4]

Ny design men Göran består, drygt 50 år som postanställd.  [4/4]

Sitt smeknamn har han inte fått från jobbet på posten utan som ishockeyspelare i Värnamo. Han var inte direkt snabb så det blev Vesslan bland kompisarna och det har hängt med sedan dess.
– Jag hade väl lite andra egenskaper som ett bra spelsinne, säger han om sina 14 år i A-laget.

1971 gick de första eleverna ut ur den nya, nioåriga grundskolan och Göran var en av dem som då lämnade skolvärlden. Postmästaren Åke Dahlin i Skillingaryd hjälpte 16-åringen in på posten. Åke var gift med en faster till Göran.
– Det var tänkt att jag skulle jobba i ett år för att sedan börja på gymnasiet. Jag funderade på att bli revisor, säger Göran.

Det var i juni 1971 som han började på det som i dag heter Postnord, men några gymnasiestudier blev det aldrig. Han var fast som postis och är nu inne på sitt 51:a och sista år på jobbet.

• Slutar i februari
Varannandagsutdelning av post beräknas vara genomförd i Värnamo med omland i februari nästa år och då riskerar kanske var femte anställd att få sluta:
– Då tänker jag inte stå i vägen utan tar pension, säger Göran som fyller 67 på julafton i år.
Han har också trappat ned en del och jobbar i dag 60 procent – tredagarsvecka. I dag är han lantbrevbärare.

• Trivts bra
Göran har trivts mycket bra med jobbet:
– Ja, det måste jag säga. Visst har det varit en del tuffa dagar precis som i alla jobb men mycket roligt. Jag har också haft sex–sju olika jobb inom posten, berättar Göran.
Mest har han varit brevbärare – länge med cykel men även bilburen. Han har även varit lastbilschaufför, personalplacerare, säljare och hållit i olika utbildningar för andra anställda.

Arbetstiden är numera helt reglerad. För Görans del har den varit drygt 37 timmar vid heltidsarbete
– Förr var det kanske 30–32 timmar, inflikar han.
Vissa behövde inte jobba ens så mycket, men numera är det för Postnord en annan konkurrenssituation.

• Vad har då det fina varit med jobbet?
– Tjusningen, friheten, arbetskamraterna plus olika arbetsuppgifter. Förr fick man träffa många kunder, kanske gå in för att få en kopp kaffe men sådant hinns inte med i dag.

På arbetsplatsen är det inte riktigt som det varit: Man ses inte på samma sätt som tidigare. Man äter inte på jobbet utan på olika platser som Postnord hyrt in sig på. Vid sidan om jobbet är familjen, huset och sommarstugan viktiga inslag:
– Jag får kanske också tid att återuppta golfspelet, säger Göran om livet efter pensioneringen.

Ishockeyn är också väldigt viktig än i dag. Göran går gärna på VGIK:s hemmamatcher och hoppas att man ska kunna ta det efterlängtade steget upp till ettan.
– På papperet ser det bra ut i år.

• Miste synen på ett öga
Han är ofta i ishallen, trots att det hände en tråkig dag för cirka 20 år sedan.
– Jag var på en juniormatch och stod i avbytarbåset när en puck kom farande och träffade mig på ena ögat.
Sedan dess är han blind på ena ögat men han klarar jobbet bra ändå.

Göran ”Vesslan” Bengtsson har glimten kvar ändå och nu återstår bara cirka halvåret innan det är dags att lämna Postnord.

Taggar

Dela