Nyheter

2 000 dagar sedan Johan kidnappades

Nyheter Efter att Johan Gustafsson kidnappades 2011 så har den Sydafrikanska organisationen Gift of the givers varit engagerade i att få Johan frisläppt.

Det är i dag 2 000 dagar sedan Johan Gustafsson kidnappades i Mali.

Nu, när det gått 2 000 dagar sedan kidnappningen ägt rum så verkar organisationen mer eller mindre ha gett upp. I ett långt brev, som bland annat publicerats på Facebook så förklarar organisationens företrädare att inte kommer längre i sitt arbete med att få Johan Gustafsson frisläppt.

I sitt brev så uppmanar organisationen att alla som på något vis kan vara med och påverka händelsen ska engagera sig.

Hela organisationens brev går att läsa här.

Google har hjälpt till med översättningen så det ska läsas med det i åtanke.

”2000 dagar i fängelse
I dag markerar 2000 dagar i fångenskap för sydafrikanska, Stephen McGown och svenskar Johan Gustafsson, fångad av AQIM i Timbuktu, Mali, den 25 november 2011.

Hur kan man uppskatta skräcken hos två familjer som är sönderdelade av en sådan uthållig utmaning: en Döende mamma hoppas att se sin son före hennes sista andedräkt, en ung fru som väntar på sin man med hopp i hennes hjärta, systrar som längtar efter broderlig kärlek – ingen människa kan förstå detta utom de som är offer för en liknande ångest.

Vi som utomstående är observatörer till smärtan, men även vi kan inte förstå det inre lidandet hos dessa familjemedlemmar som satte ett modigt leende för dem runt.

Givers gåva utsågs av familjerna den 23 juni 2015 för att försöka säkra frigörandet av båda i gisslan. Vi skickade i en förhandlare av Mali ursprung till olika regioner i Mali och Niger för att ”ansluta” med människor som kan visa oss vägen. Mohamed Yehia Dicko, förhandlaren, ”gick in” åtta gånger och kollektivt spenderade mer än 100 dagar och reser flera tusen kilometer i de djupaste landsbygdsområdena för att uppnå ett genombrott.

Han ”hittade” två mellanhänder som hade en historia att förhandla med AQIM. De kom överens om att lägga fram vårt ärende.
Vi försökte försöka säkra ett ovillkorligt frisläppande genom att utnyttja tribal- och religiösa ledares god vilja och vinna över landsbygdspopulationerna genom de humanitära tjänster som vi tillhandahöll och ens lyckades övertyga mellanhänderna att sätta ett ”bra” ord för oss.

Allt vi uppnådde minskar lösenförfrågan från 20 miljoner euro till 8,5 miljoner euro, en siffra som ingen familj har råd att betala. Den sydafrikanska och den svenska regeringen förhandlar inte med terrorister och betalar heller inte lösen, vilket är praxis hos de flesta regeringar.
Det är mycket förståeligt. De drabbade familjerna hindras emellertid inte från att vidta några åtgärder för att återförenas med sina nära och kära.

Vi har nått ett slut. De två familjerna gör nu en sorglig överklagande till kungen av Qatar för hans ingripande.
Kungen har lyckats förhandla om att många gisslan släpptes på uppdrag av olika regeringar.
Familjerna McGown och Gustafsson hoppas att en liknande ingripande på deras vägnar, på medkännande skäl skulle bli underhållen.

Att vänta 2000 dagar utan lösning i sikte är förödande att säga minst.
I händelse av att vi inte lyckas i denna strävan och fångarna fortfarande nekar en ovillkorlig frisläppande är den skarpa och olyckliga verkligheten att dessa två oskyldiga familjemedlemmar aldrig kommer hem.

Vi uppmanar alla regeringar, organisationer, individer eller personer med inflytande att hjälpa oss att säkra utgivandet av Johan och Stephen, oavsett om det betyder att prata med AQIM, Kung av Qatar eller vad som helst. Det är smärtsamt att bevittna de två familjernas desperation och långvariga lidande.

Vi gör en allvarlig begäran till kungen av Qatar för att ge dessa två familjer en publik och avgöra om han kan hjälpa till i det här fallet. Vår uppmaning till någon att lyssna eller läsa, ”snälla hjälp om du kan” och till resten av samhället ber vi er att be för det framgångsrika resultatet av en svåraste, osäkra, hjärtbräckande och grusande resa.”

Foto: Youtube

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *