Nyheter

15 000 ägg om dygnet

Nyheter Det är vad Johan och Jenny Granefelts hönor på Jussö Gård, mellan Klevshult och Hörle, levererar.

Jenny Granefelt vid äggpaketeringsmaskinen

När vi besöker Granefelts ägor den vackra förmiddagen lyser solen över gården och alla deras hönor. Sedan 1997 har de brukat jorden på gården och 2004 byggdes hönsstallet. Inne i gårdsbutiken, där man kan köpa gårdens potatis och ägg, finns även must från Lekeryd.

– När vi flyttade hit fanns inga djur på gården. Vi ville höja värdet på gården och kunna jobba hemma. Fantastisk flexibilitet att få vara sin egen och jag brukar säga att man är lika bunden som man är fri när vi jobbar med lantbruk, börjar Jenny Granefelt berätta medan hon säger hej då till en kund i självbetjäningsbutiken.

Inne i stallet finns 16 000 höns. Om man ska sälja ekologiska produkter ska man också vara KRAV-certifierad.

– Man blir KRAV-ansluten genom att uppfylla revisionen som görs årligen via certifieringsfirma. Vi visar allt vi köper, höns, foder, utsäde, de tar prover på våra åkrar. Man är verkligen nagelfaren totalt, men det är skönt att veta att våra kunder kan lita på oss som leverantör att vi gör något bra. Vi köper in KRAV-unghöns som är uppfödda på ytor som skiljer sig från konventionell uppfödning samt godkänt spannmål. 2014 ställde vi om hela gården till KRAV, därför byggde vi ut hönsstallet med verandor och de har 6 hektar utomhus att röra sig på. Tidigare fanns 20 000 konventionella hönor på gården, men med uträkningar som yta i rede, golv, fodertråg, sittpinnar med mera fick det plats 16 000 hönor enligt KRAV-produktion, berättar Jenny och nämner vidare att KRAV-märkt äggproduktion skiljer sig från den konventionella på flera sätt då hönsen ska ha tillgång till bete och utevistelse utan kemiska växtskyddsmedel och konstgödsel samt att hönsen har större yta inne.

Jenny Granefelt med två av de 16 000 hönorna som finns på Jussö Gård

Kycklingarna köps in från samma leverantör, som genom alla år från Örebro, när de är 16 veckor. Ungefär fyra veckor senare börjar hönorna värpa ägg. Hönan är produktiv tills hon är 85 – 90 veckor.

– Vi ser gärna att någon i ledet skulle marknadsföra hönsköttet. När jag växte upp åt man ofta kokt höna. Vi vill visa att det finns mervärde på våra krav-märkta hönor, hittills idag är humankonsumtionen obefintlig. När vi slaktat ut alla hönsen rengörs stallet noga och det får stå tomt i ungefär en månad. Därefter kommer 16 000 nya hönor som får leva sitt liv här hos oss på Jussö.

– Vi har ett fantastiskt kretslopp på gården där vi odlar spannmålet till hönsfodret själva och vi sprider hönsgödseln på åkrarna. Vi har även solel och vi har också installerat en flispanna där vi värmer upp vår gård med vår egen skog. Vi är stolta och glada att vi kan använda de ytor och produkter som gården har att erbjuda, säger Jenny.

Över 100 000 ägg fraktas varje vecka till Oskarshamn för packning. Äggen kommer från stallet ut till en sorteringsmaskin där Granefelts övervakar och plockar bort de ägg som bland annat är för stora, de används i gårdsbutiken, där kunderna gillar om när det är två gulor i ett ägg. Inga ägg tvättas, för hållbarhetens skull.

– Ungefär 1,5 ton ägg om dagen hanteras här på gården, så det är en bra vardagsmotion, nämner Jenny med ett leende och känner på armmusklerna samtidigt som hon säger att äggen är ett fantastiskt färdigpackat livsmedel där det enbart saknas C-vitamin och kolhydrater, men äter man en potatis samtidigt så blir det perfekt.

På Jenny och Johans gård finns även en självbetjäningsbutik där det finns ägg och potatis till försäljning

Vad är det bästa med att vara lantbrukare?

– Att få jobba tillsammans är ynnest och att producera livsmedel är det bästa. När vi konverterade om till KRAV produktion har vi fått ett helt nytt kontaktnätverk och ny kunskap inom växtodling än tidigare. Växtodling med bland annat spannmål är otroligt intressant. Det finns stor utveckling inom området och vi kan odla mer här i Sverige nu än tidigare. Att odla ekologiskt innebär att den biologiska mångfalden ökar! Av en händelse hade vi en biodlare på besök under sommarcaféet här på gården. Vi odlar raps och bin är bra för raps, så nu blev vi sugna på att testa bisamhälle. Omställningen från konventionellt produktion till ekologisk gav oss ny arbetsglädje där vi kan utveckla oss. Många ringar på vattnet blir det. Vi har ett gott samarbete med lantbrukarna i bygden. Bra att ha kollegor, man lånar maskiner av varandra och/eller arbetskraft vilket är otroligt viktigt, berättar Jenny.

Att handla KRAV-märkt ger många fördelar både för djur, natur och konsument. Att ställa om växtodlingen till KRAV-märkt tar 2 år. Numera görs enbart mekanisk ogräsbekämpning. 250 hektar jordbruksmark finns till gården där även arrendet i Ängelholm räknas in.

– Det vi inte kan odla här på Jussö kan vi odla i Skåne. Gårdarna kompletterar varandra bra, säger Jenny och nämner att hönsen får dagligen 2 ton foder som innehåller gårdens vete, havre, raps med tillsats vitamin och kalk. Täta utfodringar gäller. Det är viktigt att hönan äter mycket på eftermiddagen för det är då hon bygger morgondagens ägg.

Lagom till påsk dubbleras svenskarnas äggintag. På Jussö gård äter Granefelts kokt ägg till frukostmackan och stekt ägg till lunchen.

Fotnot; Information om ”ekohönan” från Svenska ägg; Hönan ska kunna röra sig fritt i stallet och hon måste ha möjlighet att gå ut i en rastgård. Där kan alla hönor krafsa, sprätta, sandbad, picka mask och beta gräs. Det ekologiska hönsstallet får det finnas maximalt 3 000 höns i varje djuravdelning. Reglerna kräver också att varje höna ska ha lite mer utrymme än vad som krävs i annan äggproduktion. Det finns även krav på hur kycklingar och unghöns ska födas upp. Äggskalet består i huvudsak av kalk. Det behövs lika mycket kalk till ett stort äggskal som till ett litet och därför är stora ägg skörare i skalet. Äggvitan innehåller 90% vatten och 10% ren protein. Äggproteiner har en sammansättning som kan utnyttjas till nästan 100% av kroppen. Vitan är olika tjock i olika delar av äggen och är tjockast i äggsnoddarna som hjälper till att hålla gulan på plats. Gulan är det egentliga ägget, den innehåller alla de näringsämnen som behövs för att bilda ett nytt liv, kycklingen. Om tupp finns i hönsgården ruvar hönan 21 dagar innan kycklingarna kläcks.

Om du vill testa hur färskt ägget är så lägger du ägget i rikligt med vatten. Riktigt färska ägg ligger kvar på botten, ett ägg som är drygt en vecka gammal börjar att resa sig upp och ett äldre ägg ställer sig i givakt och flyter upp till ytan.

Taggar

Dela