Nyheter

1,4 miljoner för kompetensmatchning

1,4 miljoner för kompetensmatchning

Nyheter Hur ska utbildningarna anpassas för framtidens jobb i Gnosjöregionen där Vaggeryd och Värnamo kommuner ingår? Svaret är en bättre kompetensmatchning mellan utbildningsaktörer och företag.

Nu tas nästa steg i detta samarbete genom förstudien ”Livslångt lärande i Gnosjöregionen”.
– Vi ska hitta formerna för både kortsiktiga kompetenserbjudanden och långsiktiga utbildningar som genererar rätt arbetskraft, förklarar Enikö Ohlsson, verksamhetschef för Campus Värnamo.
Business Gnosjöregion driver tillsammans med Campus Värnamo och Gnosjöregionens fyra kommuner ett gemensamt projekt för kompetensförsörjning, som nu beviljas 1,4 miljoner kr av Europeiska Socialfonden.
– Jätteroligt att vi får stöd för projektet! Hela Campus Värnamos verksamhet bygger på ett nära samarbete med regionens näringsliv. Vi ska bidra till näringslivets kompetensförsörjning och därför är det viktigt att vi tillsammans med Business Gnosjöregion och övriga aktörer, får chansen att skapa en gemensam struktur för hur arbetet ska läggas upp långsiktigt, säger Enikö Ohlsson.
Förstudien ska ta fram arbetsmodeller för att öka matchningen mellan näringslivets kompetensbehov och utbildningsaktörers utbud, för validering av medarbetare (komplettera befintliga modeller), samt för hur företagen får fram vidareutbildning för sina medarbetare.
Projektet kommer att bemannas med en heltidsanställd projektledare, följeforskare och IT-kompetens. Inledningsvis planeras att samla andra aktörer som arbetat med frågorna, för att se vad som erbjuds företagen idag.
Bakgrunden är en grundläggande behovsinventering år 2012, som visade att kompetensförsörjningen är avgörande för det regionala näringslivets utveckling. Sedan dess har kommunerna Värnamo, Vaggeryd, Gislaved och Gnosjö arbetat tillsammans med frågorna och startat det gemensamma bolaget Business Gnosjöregion AB.

Dela