Nyheter

Sveriges största äggproducent stoppar leveransen igen

Nyheter Förra veckan kom larm om ny salmonellasmitta hos Sveriges största äggproducent CA Cedergren i Fliseryd i Mönsterås kommun i Småland. Salmonellabakterier har bekäftats i gårdens packeri och all distribution av konsumentägg från gården stoppas nu på obestämd tid, rapporterar SVT Småland

Det var i början av april som salmonellasmitta upptäcktes i äggproducentens packeri efter en rutinkontroll. Alla äggen stoppades då från att nå konsument. Provsvaren som har odlats i ett laboratorium visar nu att den misstänkta smittan var salmonella.

– Vi ska sanera packeriet nu, sen får vi ta nya prover och se om vi kan hitta några fler spår, säger Maud Cedergren som driver gården.

Producenten har efter förra veckans besked beslutat att äggen nu ska värmebehandlas och användas till produktindustri. Som använder äggen till att bland annat producera äggpulver.

– Äggen kommer att gå till värmebehandling så att salmonellan försvinner, sen går det till produktindustrier. Men inga ägg går direkt till konsument, säger Maud Cedergren till SVT.

Det innebär att all distribution av konsumentägg från gården stoppas på obestämd tid.

Trots att äggproducenten nu inte leverar några konsumentägg menar branschorganisationen att situationen inte påverkar tillgången på ägg nämnvärt. Det har veckorna innan påsk varit en bristvara, som nu är ungefär den samma.

– Äggproducenten står för 17-18 procent av den svenska äggmarknaden. Det klart att det påverkar, men inte mer än det gjorde före påsk, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branchorganisationen svenska ägg.

Äggproducenten kommer nu att öka antalet provtagningar och sanera packeriet där salmonellan påvisats.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *