Nyheter

Störst framtidstro finns hos bönder i Jönköpings län

Nyheter Optimismen ökar bland Sveriges bönder. Det visar LRFs färska medlemsundersökning, där 67 procent av de tillfrågade i länet känner framtidstro    

Det är en ordentlig ökning jämfört med 44 procent förra året. Förtroendet för svenskt lantbruk är högt, med miljövänlig odling och EU:s lägsta användning av antibiotika inom mjölk- och köttproduktionen. Konsumenterna efterfrågar svensk mat i allt högre utsträckning, och i länet pågår arbetet med att ta fram en regional livsmedelsstrategi.

 – Det är glädjande. Ökade intäkter, inte minst högre mjölk- och köttpriser, gör att lantbrukarnas lönsamhet är bättre efter några års mycket låga nivåer. En annan viktig anledning till ökad framtidstro är att vi lyckats att få Sverige att förstå att det gröna näringslivet är en absolut nödvändighet för att hela landet ska kunna ställa om till ett fossilfritt och hållbart samhälle, säger Mikael Bäckström, ordförande för LRF Jönköpings län.

 Det allra viktigaste för att känna framtidstro och optimism är att grundläggande villkor som infrastruktur och service på landsbygden fungerar. Det största orosmolnet handlar om politikers bristande intresse och risken för att landsbygden avfolkas. De tillfrågade säger att det måste vara möjligt att leva och driva företag på landsbygden.

 

Dela