Nyheter

Skicka nödhjälp gratis till Ukraina

Nyheter Postnord har fått en förfrågan från den ukrainska posten, Ukrposhta, om hjälp med att samla in och transportera nödhjälp till det ukrainska folket. Från och med i dag kan privatpersoner utan kostnad skicka paket med nödhjälp till Ukraina.  

Ukrainas flagga. Pressbild

Försändelserna kommer att köras från Sverige till Polen, varefter den ukrainska posten kommer att ansvara för transport och distribution i Ukraina. Ukrposhta delar ut nödhjälpen där behovet är som störst.

– Våra kollegor inom Ukrposhta gör ett fantastiskt jobb för att upprätthålla postutdelningen och utför sitt viktiga samhällsuppdrag under pågående krig. När de som varje dag riskerar livet för att hålla igång Ukraina ber oss om hjälp är det självklart att vi ställer upp med det vi kan. Därför känns det viktigt att ge möjligheten till att gratis skicka hjälppaket från både Sverige och Danmark, säger Annemarie Gardshol, vd och koncernchef Postnord.

Det rådande kriget har försvårat för distribution och logistik i Ukraina. I ett sådant läge kan den ukrainska posten ta en aktiv roll i att få ut humanitär hjälp på plats. Ukrposhta har därför vädjat till europeiska postdistributörer om hjälp att få fram viktiga förnödenheter som de kan distribuera till medborgare som är kvar i landet.

– Vi är glada över att kunna ställa oss bakom den ukrainska postens insamling av humanitärt bistånd. Ukrposhta vill så långt möjligt och trots pågående krig kunna fortsätta sin verksamhet, och bidra till att underlätta vardagen för befolkningen inne i Ukraina. Många svenskar vill stödja det ukrainska folket i en helt fruktansvärd situation och nu gör vi det gratis och enkelt att få hjälpen hela vägen till ukrainska folket, säger Mathias Krümmel, vd Postnord Sverige.

Hur går det till?

Postnord erbjuder alla privatpersoner som vill skänka humanitär hjälp att utan kostnad skicka paket med förnödenheter till Ukraina. Paket lämnas in på ett av Postnords Företagscenter och transporteras sedan till en central i Polen. Därifrån kör ukrainska posten in hjälpen till medborgare som är kvar inne i Ukraina och har ett stort behov av hjälp.

Privatpersoner kan skicka paket med förnödenheter på upp till 20 kg och med max storlek som en ”vanlig flyttkartong”. Maximalt två paket gäller per inlämningstillfälle.
Paketen lämnas in på Postnords företagscenter och skickas till Ukraina utan kostnad. Det går inte att lämna in hos ombud eller lantbrevbäring.
På Postnords företagscenter kommer en särskild etikett att fästas på paketet. På paketet behöver man inte skriva någon adress eller liknande.
På paketets utsida ska innehållet framgå för att underlätta sorteringen. Mer information på engelska finns på ukrainska postens webbsida.

Vad kan man skicka?

Mat
Konservburkar, till exempel ravioli, tonfisk, köttfärssås, tomatsås, soppor, frukt och bärkonserver
Snabbnudlar och annan torr pasta
Kakor, energibars, choklad
Te, kaffe
Kläder, hela och rena, främst underställ, vantar och regnkläder
Hushållsprodukter, hela och rena till exempel sovsäckar, kuddar, täcken, termiska muggar, soppåsar
Hygienprodukter, nya i obruten förpackning, till exempel tandkräm, tandborstar, tvål, våtservetter, kvinnliga hygienprodukter
Medicinprodukter till exempel bandage, sterila kompressorer, plåster

Du får inte skicka:

Färskvaror
Vätskor som inte är i en konservburk
Farligt gods

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *