Nyheter

Så stor andel svensk mat upphandlas i Jönköpings läns kommuner

Nyheter En kartläggning som Land Lantbruk gjort visar andelen svensk mat som upphandlas i Jönköpings läns kommuner. I Jönköpings kommun är andelen svenskt hela 65 procent jämfört med Vetlanda som har 22 procent.

I kartläggningen har sju av tolv kommuner i Jönköpings län svarat på frågan om hur många procent av den offentliga tallriken som har svenskt ursprung. När det kommer till frågan om kommunen har en strategi för svensk mat i upphandlingen är svaren inte lika konsekventa.

– Majoriteten av kommunerna uppger att de aktivt arbetar för att byta ut råvaror till svenska alternativ i de offentliga köken, vilket är glädjande. Samtidigt behöver de goda exemplen bli ännu fler. Det stärker inte enbart vår livsmedelsförsörjning utan bidrar även till biologisk mångfald, öppna landskap och arbetstillfällen som genererar skatteintäkter, säger LRFs regionordförande Karin Nalbin.

Kostcheferna i kommunerna har relativt lätt för att svara på hur stor andel av köttet som är svenskt eftersom det finns en lagstiftning för ursprungsmärkning för dessa produkter och tydliga krav på märkning. Det är lite klurigare för kategorierna fisk och grönsaker.

En enkät skickades ut till landets alla 290 kommuner där 224 valde att svara på enkäten. Det skiljer sig åt hur kommunerna har redovisat sina siffror och vilket digitalt stöd de har. 78 procent svenska produkter är den nivå som är möjlig att nå eftersom produkter som vissa frukter och kaffe inte odlas i Sverige.

Pressmeddelande från LRF

Taggar
LRF

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *