Nyheter

Nya civilområden bidrar till stärkt motståndskraft

Nyheter Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Jönköpings län ingår i det sydöstra civilområdet. Indelningen är en del i att återuppbygga och stärka vårt civila försvar.

Regeringen fattade i maj beslut om en myndighetsreform för civilt försvar och krisberedskap och inrättade en högre regional nivå. Syftet är att återuppbygga, stärka och kraftsamla totalförsvaret. Reformen innebär bland annat att tio statliga myndigheter får ansvar för varsin beredskapssektor och att Sveriges 21 länsstyrelser delas in i sex geografiska civilområden.

För varje civilområde finns en ansvarig länsstyrelse, i det sydöstra civilområdet är det Länsstyrelsen i Östergötlands län som ska leda arbetet. Sedan regeringens beslut har ett intensivt arbete pågått med att bygga upp ett civilområdeskansli i respektive civilområde.

– Det här är ett viktigt steg framåt för att kunna återuppbygga ett starkt civilt försvar. Att införa civilområden gör att vi ytterligare kan stärka totalförsvaret och samverkan med Försvarsmakten, både i fredstid och i händelse av höjd beredskap. Jag är glad över att vi i Östergötland har fått förtroendet att leda arbetet inom det sydöstra civilområdet, och känner samtidigt ansvar för att det sker i nära samverkan med övriga länsstyrelser och aktörer i området, säger landshövding Carl Fredrik Graf som även blir civilområdeschef från den 1 oktober.

Vad händer nu i det sydöstra civilområdet?

Det sydöstra civilområdet är nu i en uppstartsfas med fokus på rekrytering och etablering av grundläggande former för arbetet. Nästa steg är att civilområdet ska arbeta fram en enhetlig inriktning, både för det civila försvaret och för totalförsvaret inom området. Inriktningen för totalförsvaret ska tas fram i samarbete med Försvarsmakten. Arbetet inom civilområdet kommer också att ske i nära samarbete med andra myndigheter, näringsliv och civilsamhälle.

– Civilområdena blir ytterligare en förstärkning och en möjlighet till fördjupad samverkan. Vårt etablerade samverkansarbete mellan aktörerna inom Jönköpings län i F-samverkan kommer att fortsätta och jag ser stora möjligheter att inrättandet av civilområden ger ytterligare resurser, säger Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län.

Källa: Länsstyrelsen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *