Nyheter

Gratis möjlighet att åka till sommarjobbet

Nyheter Läs insändaren från Socialdemokraterna i regionen angående avgiftsfria resor för länets ungdomar.

Nu är sommarlovet snart här! Alla skolungdomar som avslutat årskurs 6 och upp till och med årskurs 2 i gymnasiet kommer ges möjlighet att resa gratis med bussar och tåg i hela Jönköpings län. Det betyder att du som ungdom skall kunna åka buss till badstranden eller till sommarjobbet under hela lovet. Du kanske vill ta tåget till en kompis eller släkting som bor lite längre bort.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har gett skolungdomar den här möjligheten eftersom alla inte kan åka bil överallt. Alla får inte alltid skjuts av sina föräldrar. Det här gör att elever, oavsett bakgrund, får större möjlighet att få ett fint och innehållsrikt sommarlov. Det ska inte vara storleken på plånboken som avgör vilka som ska få en bra sommar. Skolungdomar som kanske kommer från familjer med knaper ekonomi ska slippa att se sina klasskamrater åka iväg till badstranden eller andra fritidsaktiviteter utan att få en klump i magen.

För dem som väljer att vilja tjäna egna pengar under sommaren ger det här en extra möjlighet att både på förhand kunna söka fler jobb och sedan bättre förutsättningar att kunna ta sig till och från jobbet. Ett sommarjobb är ofta den första riktiga kontakten med arbetsmarknaden och en värdefull erfarenhet att sedan ta med sig.

De avgiftsfria resorna gäller redan nu till sommaren men även för åren 2019-2020. Resorna utan avgift gäller för linjelagd buss- och tågtrafik och för skolungdomar som är folkbokförda i länets kommuner.

Jeanette Söderström
Gabriela Mohlin
Berry Lilja
Tobias Gyllensten
Annki Stark
Socialdemokraterna i Region Jönköpings län

Taggar

Dela


1 reaktion på Gratis möjlighet att åka till sommarjobbet

Bra beslut.
Men då tycker jag det är orättvist att eleven ska betala busskort under terminen till skolan som de valt, vid fritt skolval inom värnamo kommun. Bor du i Kärda får du betala till värnamo. För du tillhör inte den skolan. Men var då fritt skolval eller??
Då är det plånboken som avgör. Inte likas värde. Skolan är väl lika viktig om inte viktigare än sommarlovet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *