Nyheter

Fick amputera del av benet – nu lex Mariaanmäls händelsen

Nyheter Att diagnostiseringen fördröjdes ledde till att en patient fick amputera en del av benet. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Anmälan gäller en patient med immunsupprimerande behandling (behandling vid nedsatt immunförsvar) på grund av kronisk sjukdom, som sökte akutmottagning på grund av hög feber. Ett sår på vänster underben undersöktes men bedömdes som icke infekterat och infektionsproverna var normala. Patienten bedömdes kunna åka hem men uppmanades söka akut igen vid eventuell försämring. Patienten återkom till akutmottagningen sex timmar senare, då med feber och kraftiga smärtor i vänster ben och underfot. Tillståndet krävde akut operation och senare upprepade operationer och amputation av en del av benet.

Det snabba sjukdomsförloppet och den fördröjda diagnosen har lett till ett förlängt vårdförlopp, sämre prognos och större lidande för patienten.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *