Nyheter

Ett fall av apkoppor i Sverige

Nyheter En person i region Stockholm har bekräftats smittad med apkoppor. Sjukdomen är mycket ovanlig, men under våren har ett tiotal fall rapporterats in från Europa. Folkhälsomyndigheten utreder nu tillsammans med de regionala smittskyddsenheterna om det finns fler fall i Sverige.

Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus. Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men apkoppor kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor. Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika. Från övriga länder i världen har tidigare få fall rapporterats, oftast efter resor till dessa områden.

Under våren har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i Europa. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC verkar överföring av virus ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män när det gäller fall i Storbritannien. Smittan bedöms inte som högsmittsam, utan nära kontakt krävs för att den ska överföras. Sexuella kontakter utgör en risk.

– Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, säger infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *