Nyheter

Alltför ljus bild av ekonomisk integration

Nyheter Region Jönköpings läns välfärdsåtaganden står inför avgörande utmaningar. Andelen med en eftergymnasial utbildning i vårt län är bland den lägsta i landet i kombination med låg BRP per capita ställer detta höga krav på regionens förmåga att möta framtidens utmaningar. Moderaterna har länge förespråkat arbetslinjen som en väg ut ur utanförskap. Läs (M) debatten här

Att den som kan arbeta och bidra till det gemensamma också gör det, är nödvändigt för att vara en del av samhällsgemenskapen och uppfylla sin del av samhällskontraktet.

Sverige har under lång tid haft en hög invandring. Samtidigt är tilltron till den svenska migrationspolitiken låg. Enligt en Sifo-undersökning (nov 2019) ser folket ett växande utanförskap och politiker som inte förmår hantera problemen. Men hur omfattande är det ekonomiska utanförskapet och hur fördelar det sig mellan regioner och så kallade utsatta områden?

Jönköpings län har idag ett ekonomiskt utanförskap och många i arbetsför ålder är inte självförsörjande. Självklart får detta konsekvenser för vår framtida välfärd. Om inte självförsörjningsgraden inom en snar framtid förbättras kommer ambitionsnivån inom offentlig verksamhet i vår region att behöva sänkas till den nivå som den samlade självförsörjningsgradens skatteunderlag tillåter. Alternativet är att försörjningsbördan för självförsörjande i arbetsför ålder ökar markant under de kommande 10 åren.

Det räcker att jobba en timme under november månad för att räknas som sysselsatt. Det ekonomiska utanförskapet är alltså betydligt mer omfattande än vad den officiella sysselsättningsstatistiken ger sken av. Nivåerna är skrämmande låga och det finns ingen markerad positiv förändring över tid.

Därför är det viktigt att uppmärksamma självförsörjningsgraden. Självförsörjning definieras som inkomster vilka 2019 motsvarade 50 procent av medianlönen, eller cirka 12 000 kr i månaden efter inkomstskatt (fyra prisbasbelopp). Inför höstens budgetarbete behöver därför Region Jönköpings län komplettera budgetunderlaget med statistik över självförsörjningsgraden i länet. Förutsättningarna för framtidens välfärd måste bygga på fakta. Det förväntar sig, med rätta, länets invånare.

Malin Wengholm, (M) Regionråd
Per-Allan Axén, (M) 2:e vice ordförande i nämnden trafik, infrastruktur och miljö Thomas Bäuml, (M) 2:e vice ordförande i nämnden folkhälsa och sjukvård
Gun Lusth, (M) Arbetsmarknadspolitik talesperson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *