Nyheter

Nationella prov kan spridas

Nyheter Det har konstaterats risk för att nationella prov kan spridas.  

9 av 60 granskade grundskolor följer inte Skolverkets anvisningar för nationella prov fullt ut.

Två dagar innan ett provtillfälle förvarade ett par skolor proven på ett sätt som innebar ökad risk för otillåten spridning och vid några skolor var provens försegling bruten. Det visar Skolinspektionens oanmälda granskning av 60 skolors hantering och förberedelser inför genomförande av nationella prov. Ingen av skolorna ligger i Jönköpings län.

– Även om flertalet granskade skolor följer Skolverkets hanteringsinstruktioner är det allvarligt att det finns skolor som inte gör det. Bristande hantering av proven ökar risken för otillåten spridning genom exempelvis sociala medier och drabbar även skolor vars hantering följer gällande föreskrifter. Jag uppmanar därför alla rektorer att säkra sin skolas förvaring och hantering av nationella prov. Läckta provuppgifter eller bedömningsanvisningar hotar syftet med nationella prov – att bidra till elevers rätt till likvärdig bedömning och betygssättning, säger Helén Ängmo, generaldirektör, Skolinspektionen.

Skolinspektionens oanmälda granskning gjordes den 8 maj 2017, två dagar före det nationella provet i matematik B och C i årskurs 9. Bakgrunden är signaler om otillåten spridning av provuppgifter och bristfälliga rutiner för skolors hantering av nationella prov. Granskningen omfattar 60 grundskolor, 38 kommunala och 22 fristående, runt om i landet. Vid besöken inspekterades skolornas förvaring av proven och rektor (eller annan verksamhetsansvarig) intervjuades om skolans rutiner för förvaring och hantering av proven.

Granskningens resultat i korthet:

• Flertalet granskade skolor följer Skolverkets föreskrifter och hanteringsinstruktioner av nationella prov.

• 9 av de 60 skolorna har brister i rutinerna som innebär en ökad risk för otillåten spridning av provens innehåll.

• Vid 4 skolor var provens försegling bruten.

• Vid 2 skolor förvarades prov på ett sätt som medger en ökad risk för otillåten spridning.

• Vid 5 skolor har bedömningsanvisningarna öppnats i förtid.

• Var femte skola har erfarenhet av otillåten spridning av provuppgifter, ofta genom att skolans elever fått del av provuppgifter via sociala medier. Spridningen har i de flesta fall föranlett beslut om att använda ersättningsprov.

Dela