Nyheter

6,3 miljarder ska betalas in

Nyheter Cirka 200 000 personer har fortfarande kvarskatt att betala, sammanlagt 6,3 miljarder kronor. I de flesta fall ska kvarskatten betalas senast den 12 november.

Den 12 november är sista betalningsdatum för de flesta som ska betala kvarskatt. I år kan fler swisha sin kvarskatt eftersom beloppsgränsen per dygn för betalning till Skatteverket har höjts från 15 000 till 40 000 kronor.

– Enklast och snabbast går det att betala via Swish. Då sker betalningen direkt, eftersom du betalar inloggad i tjänsten. Tänk på att även om Skatteverket har höjt beloppsgränsen så kan du själv ha en annan beloppsgräns som du tillfälligt kan behöva ändra, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

För den som har högre kvarskatt än 40 000 kronor går det att dela upp betalningen under flera dagar eller att betala via bankgiro.

Inbetalningskort på papper skickas inte ut automatiskt numera, eftersom de flesta inte behöver dem. Men det går att beställa via telefon eller från webbplatsen. På webbplatsen finns också en tjänst för att räkna ut OCR-numret, för den som behöver det.

– Använd inte äldre inbetalningskort från byrålådan eftersom Skatteverket bytte bankgiro för ett antal år sedan, säger Eva Bodén.

Den som har en kvarskatt som är mindre än 100 kronor behöver inte betala den nu. Den kan ligga kvar som ett underskott på skattekontot till nästa år.

Den som får kvarskatt regelbundet och inte vill ha det kan be arbetsgivare eller pensionsutbetalare att dra mer skatt så att skatten blir mer rätt från början, eller ansöka om jämkning. En vanlig orsak till kvarskatt är flera olika arbetsgivare eller pensionsutbetalare. Cirka en tredjedel av dem som har kvarskatt i år är över 65 år.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *