Ekonomi

Så ojämställda är länets kommuner

Ekonomi Snart är det den 8 mars 2023 men jämställd ekonomi är fortfarande långt borta i Jönköpings län. Om ingenting görs kommer, till exempel, män och kvinnor i Jönköping ha jämställd pension först om två generationer.

För Länsförsäkringar Jönköping är social hållbarhet en prioriterad fråga – och där ingår ett jämställt län.

Vi arbetar för jämställdhet bland annat genom att sträva efter en helt jämställd sponsring. Vi stöttar årligen Årets unga ledande kvinna, som nyss korades och deltar i Omvänt mentorskap, och den 8 mars medverkar vi tillsammans med andra banker i arrangerandet av evenemanget Äga drömmen – leva livet, med mera.

Nu presenterar Länsförsäkringar Jönköping också Länsförsäkringars första Jämställdhetsindex.

Mörk bild

I Jämställdhetsindex 2022 vägs fem parametrar samman: skillnaderna mellan könen i lön, vem som vårdar barn vid sjukdom, vem som tar ut föräldraledigheten och sjukpenningens och pensionens storlek. Allt under indextalet 1 visar på ojämställdhet och bilden i rapporten är mörk.

Ingen kommun i länet når upp till 1 – i någon parameter.

– Här ser vi snabbt att alla kommuner, från Jönköping i toppen till Vetlanda som ligger sämst till, har en bit kvar till jämställdhet. Det är inte bra för vårt län. Därför vill vi nu belysa situationen, så att kommande generationer kvinnor ska få det bättre än dagens. Det finns förstås ingen anledning att kvinnor ska ha en sämre ekonomi än män och detta är en fråga som förtjänar vår uppmärksamhet fler dagar än en på året, säger Magnus Olsson, vd Länsförsäkringar Jönköping.

Snett från första barnet

Att kvinnorna i Jönköpings län har både lägre lön och pension än männen kan ha sin förklaring i stora skillnader i ansvaret för barnen. Ojämställdheten börjar enligt Länsförsäkringars Jämställdhetsindex tidigt i livet – och fortsätter ända fram till pensionsåldern.

I samtliga kommuner vabbade fler kvinnor än män och allra flest gjorde det i Gnosjö och Vetlanda. Minst jämställt uttag av föräldraledigheten fanns i Nässjö. Och först om 40 år, 2064, beräknas pensionen vara helt jämställd i Jönköping, om inget görs nu.

– Jämställdheten börjar i plånboken, menar vi. Föräldraledighet och deltidsarbete innebär en risk att drabbas av försämrad löneutveckling men också av glastak i karriären. Det behöver familjen vara medveten om när livspusslet ska läggas. Fler aktörer i samhället behöver också vara med och uppmärksamma detta, som skolan och arbetsgivarna, säger Magnus Olsson.

Fotnot: Överst totalt av länets kommuner, totalt sett i landet, placerar sig Jönköping på plats 42.

Källa: Pressmeddelande från Länsförsäkringar Jönköpings län

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *