Debatt

Stora satsningar för att öka takten i klimatomställningen

Debatt Regeringen gör i höstbudgeten stora satsningar på klimatet. Vi socialdemokrater vill vara ledande i klimatomställningen med lösningar som gynnar hela Sveriges befolkning oavsett var du bor.

Klimatomställningen är en möjlighet för Sverige. Med nya innovationer som exporteras till andra länder kan vi leda den internationella utvecklingen och samtidigt se gröna jobb växa fram i hela landet. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har genomfört stora klimatinvesteringar men takten måste öka. Det visar inte minst den senaste tidens bränder och extrema väder i Sverige och runt om i världen. Forskarnas besked är tydligt, klimatkrisen är här.

Industrin står idag för ungefär en tredjedel av utsläppen i Sverige. Men industrin står också för möjligheter. Lika avgörande som de var när vi en byggde det svenska välfärdssamhället, är industrin och industriarbetarna när vi nu bygger världens första fossilfria välfärdsland.

Därför stöttar vi industrin och näringslivet i att utveckla nya klimatsmarta lösningar. Det handlar bland annat om utvecklingen av fossilfritt stål, teknik för negativa utsläpp och framställning av grön vätgas. Det är teknik som behövs både i Sverige och globalt för att vi ska klara klimatomställningen. Samtidigt skapar industrins framsteg nya jobb i hela landet och stärker Sveriges konkurrenskraft. För att industrin ska kunna bli mer klimatsmart krävs ännu fler lösningar och innovationer. Därför förstärker regeringen satsningen Industriklivet med 217 miljoner kronor.

Den andra stora utsläpparen vid sidan av industrin är transportsektorn. Därför gör S-ledda regeringen rekordstora satsningar i infrastruktur för att ställa om transportsektorn. På järnvägen, på att stärka sjöfarten och på att flytta mer gods från väg till järnväg och sjöfart. Det här skapar jobb i hela landet och bidrar till att Sverige kan bli världens första fossilfria välfärdsland. Alla ska kunna resa klimatsmart. Därför får Jönköpings län 14 miljoner kronor för att stärka kollektivtrafiken.

Dessutom tillskjuter den S-ledda regeringen 500 miljoner till kommunerna för en storsatsning i att öka beredskapen, förebygga jordskred, översvämningar och förebygga andra konsekvenser av klimatförändringarna. Ett viktigt arbete som måste påbörjas omgående.

Vi socialdemokrater vet att klimatomställningen är ett samhällsbygge som vi bara klarar tillsammans.

Johanna Haraldsson, Riksdagsledamot (S) från Vetlanda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *