Debatt

Låt britterna rösta igen – det skulle Jönköpings län tjäna på

Debatt Det är många som säger att Brexit blev Brexit. Att man måste acceptera resultatet från folkomröstningen och anpassa verksamheterna därefter. Men frågan om Brexit är för stor för att bara resa sig upp och gå ifrån.

När en majoritet av britterna vill se en andra omröstning, efter att alla korten hamnat på bordet, borde Britterna få rösta om. Det skulle Jönköpings län tjäna på.

Vi behöver bryta upp med missuppfattningen att resultaten av folkomröstningar är helig lag. Precis som i Sverige är folkomröstningar i Storbritannien rådgivande. 1955 röstade exempelvis vi Svenskar för att behålla vänstertrafiken, ett beslut som sedan vändes på tvären några år senare av riksdagen. Vi tror att det är få idag som tycker det var ett brott mot demokratin.

När britterna gick till urnan så var det ingen som egentligen visste vad Brexit betydde. Frågan var närmast hypotetisk, något som gjorde det enkelt för falska fakta och, närmast xenofoba, känsloargument att få fotfäste.

Vad som kommer hända med den irländska gränsen som under decennier bara varit en vägskylt, vad som kommer hända med de britter som bor runtom i Europa och de människor som bor och arbetar i Storbritannien som blivit en viktig del av Storbritanniens arbetskraft. Det är egentligen först nu, när förhandlingarna har så smått börjat ge vissa svar, som realiteten synas. Och då har man inte ens kommit till alla de framtida avtalen. Men utifrån det som är klart nu så är det tydligt att Storbritannien tjänar på EU, precis som Sverige gör. Rörligheten, rättigheterna och exportmöjligheter för medborgare och företag är svåra att uppnå ifall man agerar själv.

Att närmare hälften av britterna nu vill se en ny folkomröstning om Brexit, efter att förhandlingarna är avslutade, är därför föga förvånande. Precis som att endast 34 procent inte ville ha en sista omröstning. Rensat för de som inte har en åsikt i frågan så vill hela 58 procent ha en ny omröstning medan 42 procent opponerar sig. Att jämföra med folkomröstningen 2016 då 52 procent som röstade för ett utträde.

Oavsett vad man tycker om själva Brexit är det viktigt att inte avskriva den kritik mot EU som kom upp under kampanjen. Det är en problematik när EU ses som ökade kostnader, byråkrati och inskränkningar på den egna nationen fria vilja. Vi behöver se till att EU inte ska detaljstyra människors vardag. Beslut som rör böjningen på gurkor eller detaljer i den brittiska eller svenska sjukvården ska fattas i respektive land. Men den inre marknaden, och att Storbritannien är kvar i den, betyder mycket. Inte minst för Jönköpings län. Idag är Storbritannien en enorm marknad för varuexport från Jönköping. En bra bit över 2 miljarder kronor i varor skickas dit årligen från länet. Denna handel kommer klart bli påverkad om britterna slutligen lämnar.

Om britterna ges en slutgiltig röst i frågan är inte mitt beslut att ta, givetvis, men det förståndiga vore ett beslut när alla korten ligger på bordet. Medlemskap i ett EU som lyckas fokusera på rätt saker, alltifrån fri rörlighet, gemensam marknad för digitala tjänster till att mota hot från klimatförändringar och terrorism, men som låter bli att bestämma längden på gurkor och formen för sjukvården är eftersträvansvärt. Det tror vi att en majoritet av britterna håller med oss i.

Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker
Raymond Pettersson (C) Distriktsordförande Jönköpings län

Taggar

1 reaktion på Låt britterna rösta igen – det skulle Jönköpings län tjäna på

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *