Blåljus

17-åring gripen misstänkt för polismord

Blåljus Strax efter klockan 14 på fredagseftermiddagen kunde polisen gripa en 17-årig man i Biskopsgården i Göteborg. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök på den polisman som avled natten till torsdag.

Kammaråklagare Ulrika Åberg tog över förundersökningen på fredagsmorgonen och anhöll en person i sin frånvaro. Senare under dagen kunde 17-åringen, som är hemmahörande i Biskopsgården, gripas.

I samband med den pressträff som hölls i Göteborg på fredagseftermiddagen framkom att det finns flera målsäganden, men också att ytterligare gripanden inte kan uteslutas. Det finns fortfarande flera oklarheter kring händelsen, men Ulrika Åberg konstaterar att den misstänkta 17-åringen finns i konfliktmiljön i Biskopsgården och att utredningen nu går in i en ny fas.

– Det är ett tidigt skede i utredningen. Motivet är oklart, men vi tror att i den här miljön så finns det ett antal konfliker som pågår. Med andra ord så är det inte sannolikt att Polismyndigheten eller den enskilda polismannen var måltavla, säger hon.

Arbete enligt ordinarie rutiner

Arbetet har bedrivits helt och hållet utifrån de sedvanliga metoder och rutiner som används när grova brott sker. Det har exempelvis handlat om att snabbt komma igång med nyckelfunktioner, sätta beredskap och göra rätt åtgärder när det gäller utredning, analys och underrättelseverksamhet.

– Vi känner en viss lättnad över att ha kommit så här långt på ett och ett halvt dygn. Alla delar har gått i takt och fungerat väldigt bra. Flera personer har fått arbeta under hård press för att utföra sitt uppdrag, samtidigt som man är känslomässigt belastad. Jag är väldigt tacksam över det idoga arbete som har bedrivits under de här dygnen, säger regionpolischef Klas Johansson.

Den särskilda händelsen som inleddes i samband med mordet fortgår, med stöd från andra delar av landet, nationella operativa avdelningen och nationellt forensisk centrum.

– Vi har jobbat med en jätteintensiv jakt där alla funktioner, regionalt och nationellt, jobbar mot samma mål, säger utredningsledare Anna Bergkvist.

Händelsen berör många

Parallellt med hanteringen av händelsen har även annat polisarbetet bedrivits, till exempel trygghetsskapande åtgärder och omhändertagande av personal.

– Det här har påverkat många, inte bara polisen, utan såklart de boende i Biskopsgården och troligen hela Göteborg. Det som gör den här händelsen speciell är den stora känslomässiga påverkan på vår personal. Trots den starka emotionella pressen har alla uppträtt professionellt och inte låtit känslorna styra, säger Teodor Smedius, biträdande kommenderingschef.

Källa: Polisen.se

Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *