Nyheter

Ulla debatterar budgeten

Värnamo.nu

Nyheter Ulla Gradeen (S) från Värnamo kommenterar vårbudgeten.

Idag presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Den har en helt annan ansats än vad vi varit vana vid under de senare åren. Dagens besked ger en rak statsbidragssatsning direkt till det som vi i kommunerna behöver.

Framför allt är det satsningen och statsbidraget till skolan samt äldreomsorgen som glädjer mig. Att ha fler lärare på plats och mer tid för mötet med eleven, lärandet, är ju ett önskemål och krav som vi socialdemokrater länge haft eftersom vi vet att det behövs. För 2015 har regeringen, trots den magra Alliansbudgeten som gäller för i år, skapat en möjlighet för Skolverket att bevilja ansökningar från kommuner som vill förbättra lärartätheten. Jag förväntar mig att det redan nu finns ett underlag för ansökan i förvaltningens byrålåda. För 2016 och framåt blir det mer pengar men det vore verkligen bra om Skolorna kom igång redan till hösten. Nästan var femte elev får inte godkända betyg på grundskolorna i Värnamo, så kan vi inte ha det!

Fortfarande har kommunen en tungarbetat organisering av äldreomsorgen, visade inte minst den konsultutredning som granskade verksamheten. Mycket förändringar krävs och en del är på gång. Men en sak som är säker är att det är kunnig och kompetent personal som behövs. På plats hos de människor som behöver stöd och hjälp för att klar sjukdom och vardagen. Därför kommer regeringens satsning på både traineejobb och statsbidrag för ökad bemanning att bli mycket användbart. Pengar direkt till det som behövs!

Men även fler platser på högskolorna kommer att kunna innebära nytta för Värnamo. Fler av våra ungdomar kan komma in på sin önskade utbildning och med fler platser ökar chanserna för Campus Värnamo ( Gummifabriken ) att ha program lokalt.

Självklart är kampen mot arbetslösheten en mycket viktig del, att nu Arbetsförmedlingen kommer att få jobba mer med detta blir riktigt bra.

Det finns mycket mer i förslagen och exakt vad satsningarna innebär för Värnamo kommun behöver analyseras mer. Men av dagens presentation ser vi ändå att det finns en vilja och förmåga hos regeringen att förbättra för människor som behöver, ung som gammal. Välkomnande inför nästa veckas budgetberedning vi i Värnamo kommunstyrelse ska ha.

Ulla Gradeen

Taggar

Dela