Nyheter

Flygchefen besökte Hagshult

Flygchefen besökte Hagshult

Nyheter Chefen för Svenska flygvapnet, Generalmajor Mats Helgesson besökte i dag flygfältet i Hagshult.

Besöket skedde i samband med den stora militärövningen som pågår i södra Sverige just nu. Övningen, som har det fantasifulla namnet Flygvapenövning 2016 engagerar fyra flygfält i Sverige. Dessutom har Finska flygvapnet bjudits in. Deras flygplan är baserade i Visby under övningen och agerar anfallsstyrkan som de svenska flygvapnet ska öva mot.
I Hagshult finns finns främst personal från F 17 i Ronneby. Dessutom är engagemanget från hemvärnet stort. Cirka 500 hemvärnssoldater finns  på plats för att försvara flygbasen i Hagshult.

När Generalmajor Mats Helgesson anlände till Hagshult så gjorde han det som det anstår en flygvapenchef, han kom med flygplan. Det var en stor Herkules som som från Visby. Med sig på planet hade han ett pressuppbåd, med både nationell- och internationell press. Vid rundturen som gjordes i Hagshult informerades han om hur övningen framskridit här i Småland. Han var mer än nöjd efteråt.

– Här finns ju en jätteduktig personal.

– Och snabba är de också, konstaterade flygvapenchefen efter att ha sett personalen ta hand om och serva JAS 39 Gripen-planen.

Den stora flygvapenövningen började i går och kommer att fortsätta till den 6 september. Boende i närheten kommer givetvis att märka av den ökade flygaktiviteten. Dessutom kommer det under söndagen att anlända mer trupper till Hagshult. Då anländer personal från Luftvärnet som ska öva försvar av flygfältet.

Dela