Nyheter

Missionshuset blev bygdegård

Missionshuset blev bygdegård

Nyheter Spånhyltans Missionshus, några kilometer utanför Rydaholm har bytt skepnad.

Från att ha varit just missionshus så blev kyrkan i lördags officiellt en bygdegård.
Fastigheten har varit till salu i ungefär ett år. Lika länge har en nybildad ideell organisation arbetat med att kunna ta över huset.
Föreningens officiella namns är Bygdegårdens Spånhyltans Missionshus.
När första mötet hölls i lördags kom ett 60-tal personer.
Till ordförande valdes Gunnar Karlsson som bor på orten.
– Nu vill vi försöka samla de krafter som finns i bygden.
– Tidigare har folk flyttat från trakten, men nu tycker jag att det har börjat vända och folk flyttar hit, säger Karlsson.
I sitt arbete med att kunna ta över den gamla kyrkan har föreningen bland annat engagerat Länsstyrelsen. Länsstyrelsen har gått in med ekonomiskt stöd, samtidigt som de ställt vissa krav på hur huset ska bevaras. Det återstår en del renoveringsarbete innan allt är klart.
– Vi ska bland annat renovera köket, flytta en kamin och på sikt också bygga ut med en toalett, fortsätter Gunnar Karlsson.
Kyrkan byggdes 1936 och Länsstyrelsens besiktningsman blev imponerad över fastigheten och dess gamla inredning. Ett krav som ställs på föreningen från Länsstyrelsen är att de gamla kyrkbänkarna ska få vara kvar inne i lokalen.
– Målsättningen är att bygdegården ska bli en samlingsplats för folk som bor här och för olika föreningar, förklarar Karlsson.
Övriga som valdes in i styrelsen på mötet var Lars-Åke Söder, Elia Ström samt Elin Ahlqvist och Börje Eidenskog.

Dela