Nyheter

Portot sänks med 50 öre

Portot sänks med 50 öre

Nyheter Nu sänks snart portot med 50 öre för normalbrev då momsen försvinner.

Slopad moms betyder egentligen 5:60 i porto men samtidigt höjs portot med 90 öre upp till 6:50 mot de sju kronor man får betala i dag. Staten förlorar på det här ett par hundra miljoner.

Sveriges riksdag beslutade den 10 februari om en ny lag om moms för frimärken och vissa posttjänster. Det innebär i sin tur nya priser för frimärken och vissa posttjänster. Lagen kommer att träda i kraft den 1 april 2016, och fram till dess gäller nuvarande momslag och nuvarande priser och villkor.
Momsfriheten gäller enligt lagtexten för frimärken samt posttjänster som ingår i den samhällsomfattande posttjänsten, och som inte är individuellt förhandlade. Det innebär att momsfriheten gäller direktbetalande kunder, som inte har ett avtal med PostNord.

Från och med 1 april 2016, när den nya lagen träder i kraft, kommer priset för ett frimärke att vara 6:50 kronor, momsfritt. Idag kostar ett frimärke 7 kronor inklusive moms. Priset för ett utrikes frimärke blir 13 kronor momsfritt. Idag är priset 14 kronor inklusive moms.

Övriga tjänster som berörs är:

REK, inrikes/utrikes
Mottagningsbevis inrikes/utrikes
Mottagarkvittens inrikes
Personlig utlämning
Värde
Skicka Lätt
Postpaket inrikes
Postpaket utrikes
Förfrankerat
Riktiga Vykort
Ostämplade samlarprodukter
Frakt till PostNord-kartong inrikes/utrikes
Fullständig lista över priser och villkor publiceras senast 1 mars på www.postnord.se.

Det var i april 2015 som EU-domstolen beslutade att Sverige hade brutit mot regelverket när man tagit ut moms på frimärken och posttjänster. Målet stod mellan Europeiska Kommissionen och den svenska staten. PostNord har inte varit en part i målet och följer vid varje tillfälle den gällande svenska lagstiftningen.

Taggar

Dela